Foto: Knut Koivisto

Att få betalt ökar lusten

Prinskorv när vi själva vill! På 80-talet hade jag ett av konstnären Christer Themptanders fantastiska kollage på mitt kylskåp. På bilden hade han klippt in två fotografier på kungen och Silvia. Kollaget var en travesti på RFSUs pågående kondomkampanj: Barn när vi själva vill! 
På den tiden var det ingen som höjde rösten och tyckte att Themptander stal någons bilder. Ett synsätt rådde som handlade om att man som kulturutövare skulle dela med sig av sina verk till sin kollega-  som med hjälp av dem- kunde skapa ett nytt verk. Att kultur bygger på kultur. Att man lånar intryck av varandra. Jämför den inställningen med idag när konstnärer och konstnärer ofta ställs mot varandra i olika upphovsrättsbråk. 

Så vad har hänt med den goda relationen mellan olika upphovsrättspersoner? I takt med att det stjäls bilder både här och där på nätet, har förstås kravet på att värna om upphovsrätten ökat. Men vi får inte luras att tro att det är vi kulturskapare som är fiender med varandra.
Dock anar jag en splittring kring upphovsrätten även i våra egna led. Många av mina kollegor tycker att upphovsrätten är osexig och torr. ”Måste ni alltid tjata om den?” får jag ofta höra. Men min ståndpunkt är att det gäller att inte blanda ihop äpplen och päron. Vi behöver värna om vår upphovsrätt och behålla den som en självklarhet i vårt förhållningssätt. Och om vi vill låna bilder av varandra så är det väl bara att be om lov. Frågan är fri och att fråga först är faktisk den enklaste vägen till samarbete om upphovsrättens bevarande.

Tjatigt eller ej, men att få betalt för jobbet ger oss större lust att producera. I dagens informationssamhälle finns ett ökat krav på dokumentation i skolor, sjukvård och övriga arbetsgivare. Denna dokumentation kostar givetvis pengar och därför finns det en stark falang som önskar fri information och som tror att fri är lika med gratis. Men om vi professionella fotografer ska bidra med kvalitet i informationsflödet är vår kamp om att fortsätta värna om upphovsrätten extra viktig. För utan upphovsrätt, ingen ersättning och utan rimlig ersättning, sämre kvalitet.

Personligen tycker jag inte att det är konstnärer som använder fotografi som förlagor, vi i första hand ska jaga. Att mina bilder kan inspirera andra är något jag blir stolt över. Men de som kräver att mina bilder ska användas fritt i all oändlighet utan ersättning, gör mig livrädd. Tidningskoncerner som vill öka sin vinst genom att använda mina bilder hur många gånger som helst, är något jag inte vill se! Vår försörjning bygger på att vi kan göra vårt jobb och att det ska betalas för varje gång våra bilder används.  

I juni drar SFF till Almedalen där vi kommer fortsätta att nöta på om upphovsrätten. Tillsammans med KLYS, Journalistförbundet och övriga upphovsrättsorganisationer kommer denna diskussion aldrig att tystna. Vi behöver den precis som vi behöver god konst och kreativa kollegor.
Upphovsrätt är kul!

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt