Björn Larsson- vinnare av Svenska Fotobokspriset 2013

Foto: Tove Falk Olsson

Boken Brandplats 3" (Formgivning: Sebastian Wadsted. Förlag: Dokument Press) är en fängslande dokumentation av mordbranden i Tyresta nationalpark utanför Stockholm. Under tio års tid har Björn Larsson följt hur skogen har återhämtat sig och skapat ett fascinerande verk – en förnyelse av den dokumentära genren, enligt juryn – komplett med bilder, utdrag ur polisprotokoll och artiklar från tiden. Tio års idogt arbete får härmed sin belöning. Under två veckor i augusti 1999 genomförde svensk räddningstjänst, militär, hemvärn och polis en av de största räddningsinsatserna i modern svensk historia - för att rädda en skog, nationalparken Tyresta. Samlade dokument från de inblandade i räddningsarbetet och pressen berättar om det mycket dramatiska skeendet några extremt varma och torra augustiveckor; om brandbekämpningen och det efterföljande arbetet med att lagföra någon för brott.

- Det känns jätteroligt! 
Branden i Tyresta engagerade så många människor och att återigen uppmärksamma och fördjupa förståelsen av vad natur betyder känns väldigt inspirerande, säger Björn Larsson.

Brandplats 3
Formgivning: Sebastian Wadsted.
Förlag: Dokument Press

 

Juryns motivering lyder: ”Med en dåres malande envishet har Björn Larsson under tio år återvänt till samma geografiska plats och motivkrets. Den uppmärksamme noterar små förändringar i de detaljskarpa fotografier som faller ut på sidorna i boken. Det rör sig om en förnyelse av den dokumentära genren – om en syntes av bitvis rafflande textfragment och en repetitiv och till synes händelsefattig bildsvit. Objektet för tankarna till en loggbok med en överraskande brandlukt som bokstavligen slår emot en från sidorna.”

Årets jury består av Sophie Allgårdh, konstkritiker i Svenska Dagbladet och författare; Johan Sjöström, intendent, Göteborgs Konstmuseum; Ingrid Fischer Jonge, f.d. director Museet for Fotokunst; Nina Ulmaja, designansvarig och formgivare, Albert Bonniers Förlag och Claes Gabrielsson, fotograf och journalist, Sveriges Television.

 

Högupplösta pressbilder på Björn Larsson och hans bok hittar du här.

Här kan du läsa mer om de övriga nominerade till Svenska Fotobokspriset 2013

Läs mer om Fotobokspriset här. 

Bifogade filer: 

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt