Foto: Tobias Derwinger

Vad kostar en bild, Annika Falkuggla?

Vem kan ringa och prata med dig? 
-Alla som vill ha tips och råd om pris och marknadsfrågor.

Ringer det många från kundsidan? 
-Nej, de flesta som ringer är yrkesverksamma fotografer eller nya fotografer som är på väg att starta igång sin verksamhet. Det händer förstås även att kundsidan ringer men det är inte så vanligt. 

Vilka är de vanligaste frågorna du får?
-Oj, ja det är förstås väldigt blandat, men tror nog att den allra vanligaste frågan handlar om bildstöld. Jag tipsar om vad man kan tänka på och hur man och man praktiskt kan gå tillväga när man drabbats. De flesta också ha hjälp med att hitta räkna ut ett rimligt skadeståndsbelopp att fakturera. 

Vad är svårast att prissätta?
-Alla i rådgivningsgruppen är förstås olika bra inom olika områden och min svagaste sida är nog utställningar och allt som rör det. Vad som är bra är dock att vi har ett toppenbra samarbete i gruppen och bollar med varandra om vi behöver. Ju mer vi jobbat med detta desto bredare har vi nog blivit rent kunskapsmässigt. 

Vad är ditt bästa tips för att få skäligt betalt? 
-Att alltid vara så professionell som möjligt gentemot varje kund. D.v.s. att vara mån om att göra kunden riktigt nöjd, att leverera i tid, att alltid hålla samma höga kvalitet på allt du levererar. Lyssna på vad kunden vill ha och ge tips om hur du tror man kan få fram just detta på bästa sätt. Om du gör detta märker dina kunder att du är engagerad och att de kan lita att de får ett bra material. På detta sätt har man större chans att ta ut en skälig betalning. Förhoppningsvis kommer då även kunden tillbaka gång efter gång!

Här hittar du all information om pris- och marknadsrådgivningen. Läs mer

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt