Foto: Paulina Holmgren

Visa Pour l´Image

En del kommer för att ställa ut, en del för att berätta om något projekt och en del åker dit för att bara nätverka och för att laddas med ny inspiration. Dagarna fylls med att vandra runt och se utställningar i gamla anrika lokaler runt stan, föreläsningar i Palais des Congrès och nästa alla kvällar avslutas med screenings i Campo Santo. Här serveras dokumentära bilder från det gångna året på stor skärm under bar himmel. För de som inte kan hänga med på franska, kan låna lurar och få direkt översatt till engelska. Långa köer ringlar utanför arenan varje kväll, får man inte plats kan man alltid njuta av det franska köket vid ett bord och se kvällens bildvisning på Place de la Republique där de också visar kvällens screening på stor bildskärm. Man får dock klara sig utan översättningen. För er som varit i Perpignan vet att alla fotografer samlas på natten för ett avslutande mingel på Le Grand Café De La Post. Och en del kommer inte hem förrän solen gått upp... 

I år fick vi se många fantastiska utställningar. För att nämna några så kan nog ingen lämnas oberörd av Craig F. Walker´s dokumentation av Ian Fisher. Vi får följa honom från livet som en vanlig student till soldat i Irak och sedan resan hem. En resa som präglar en ung man på många sätt. En annan som visat vardagen från ett helt annat liv var Stephanie Sinclair. Hon har följt en sekt mormoner som bröt med Mormonkyrkan. Stora familjer, stora galna klänningar i pastellfärger ger en romantisk ton över hennes bilder. Men visst kan man skönja en viss skev syn på relationer och främst deras öppenhet för giftemål med minderåriga. Alla som sett Tv-serien "Big Love" ler igenkännande. Det värsta är att detta är på riktigt.

Paolo Pellegrin's föreläsning var så populär att inte ens hälften som ville in i lokalen fick plats.Lång kö var det också till Eugéne Richards som besökte festivalen för andra året i rad. Förra året visade han sin utställning "War is personal" och föreläste om samma projekt. I år är boken med samma namn tryckt och klar, så han signerade böcker på löpande band.

Vädret var fantastiskt, runt 30 grader varje dag. Förutom all inspiration fick vi också bada i stora vågor i Canet Plage (ca tio minuter med bil utanför Perpignan). Den generösa Magnus Sundberg, fotograf på GP, bjöd in oss norrländska fotografer på en oförglömlig lunch på stranden. Väl hemma är man fylld av inspiration och sköna minnen från Perpignan och längtar redan till nästa år!

 

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt