Kalle Assbring vinner Svenska Fotobokspriset 2017

Fotobokspriset 2017 tilldelas Kalle Assbring som i boken Fadern, Sonen och Göran berättar om mordet på sin far Göran i Eritrea 1983.

Det är en skildring om Sverige och Eritrea, dåtid och nutid, politik och familjetragedi. Men också om några eritreaner som döpts till Yuran för att hedra pappa Göran.

Svenska Fotobokspriset 2017 delades ut under onsdagskvällen den 22 mars vid en gala på Rival i Stockholm. Kalle Assbring tog därmed hem segern i konkurrens med ytterligare fyra nominerade fotoböcker.

Fadern, Sonen och Göran, formgiven av Sebastian Wadsted, handlar om Kalles pappa Göran, fotografen, journalisten och författaren som sköts i Eritrea 1983, om Kalle själv och om några eritreaner som döpts till Yuran - en av dessa är den fängslade journalisten Dawit Isaaks son, Yoran Isaak.

”Det här priset hade jag velat dela med min far. Pappa Göran var en av få som försökte ge en röst inifrån Eritrea, och jag är så stolt att hans minne lever kvar hos så många där. Genom mitt fotoboksprojekt har även jag kommit honom och mitt minne av honom närmre,” säger Kalle Assbring.

Kalle Assbring, utbildad vid Nordens Fotoskola på Biskops Arnö, bor och arbetar i Stockholm där han kombinerar egna fotoprojekt med arbete som frilansfotograf för såväl redaktionella som kommersiella uppdrag. I sina egna projekt har Assbring sedan 2001 fokuserat på just foto men i fotoboken Fadern, Sonen och Göran har han även arbetat med text.

Kalle Assbring är den 21sta fotografen som tar emot det Svenska Fotobokspriset som instiftades år 1996 och delas ut årligen av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund. Priset inrättades för att lyfta och inspirera svensk kvalitativ fotoboksutgivning. Vinnaren tilldelas en prissumma på 60 000 kronor och övriga fyra nominerade belönas med 10 000 kronor var.

Årets jury: Fotograf Nina Korhonen, frilansfotograf/skribent Jan Töve, fotograf/skribent Tommy Arvidson, konstnär Lotta Antonsson och konstnär Björn Engberg.

Juryns motivering: En berättelse som rör sig mellan olika tider, platser och generationer. Händelser på 1980-talet påverkar samtiden tvärs över landsgränser. Detta är en bok som utvidgar den traditionella dokumentära skildringens ramar, med en form som överraskar. Den privata tragedin växer till ett politiskt sprängstoff som påverkar många. Och alla heter de Göran.

För mer information och pressbilder kontakta:
Moa Abrahamsson Byström - Abby PR
moa@abbypr.se
070-791 20 00

 

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt