Kalender | 1 jan, 1970

Förvaltningsrätten i Malmö meddelade den 13 april 2015 den första drönardomen.

Ett företag i Munka Ljungby hade hos Länstyrelsen i Skåne län ansökt om att få nyttja en drönare med kamera i sin verksamhet enligt Kameraövervakningslagen. Verksamheten går ut på att fotografera och filma trädgårdsanläggningar till reportage för olika trädgårdstidningar. Länstyrelsen avslog ansökan och företaget överklagade avslagsbeslutet till Förvaltningsrätten. 

Den bärande frågan var om en drönare (eller UAS) med en kamera monterad på farkosten och en beräknad flygtid om 15 minuter ska anses vara en övervakningskamera enligt Kameraövervakningslagen eller ej. Domstolen besvarade denna fråga nekande. 

Det som fällde avgörandet var om kameran kan anses vara "varaktigt uppsatt" i lagens mening. Med begreppet ”uppsatt" ska förstås att placeringen av kameran har "viss varaktighet". Om kameran används endast helt kortvarigt omfattas denna inte av lagens tillämpningsområde. Till detta ska läggas att drönarens kapacitet i detta fall endast medgav en kortare flygtid i luften.

Sammantaget ansåg alltså Förvaltningsrätten att kameran inte var varaktigt uppsatt i lagens mening och att denna därför inte kräver tillstånd enligt Kameraövervakningslagen.

För dem som använder UAS:er med monterade kameror är det dock inte dags att andas ut och fira riktigt än. Domen har ännu inte vunnit laga kraft, vilket den gör om den inte överklagas inom tre veckor från det att domen meddelats. Men om domen står sig innebär det att UAS-fotografer kan kan fortsätta sin verksamhet lagligt. I vart fall så länge UAS:erna inte har så långa flygtider att det kan bedömas som att kameran är "varaktigt uppsatt”. Ett sådant fall skulle kunna vara om drönaren är självförsörjande på elektricitet och har någon form av inkopplingsbar automatisk manövrering som inte kräver manuell inblandning under hela flygtiden. En annan positiv detalj om domen står sig är att UAS-fotograferna inte heller behöver ansöka om tillstånd hos Länstyrelsen för denna kameraanvändning. Bara detta gör att fotografer som använder UAS:er i sin verksamhet kan spara tusentals kronor. Det finns alltså flera anledningar att hålla ögonen på den 4 maj 2015.

Läs hela domen här.

Läs mer om domen: 
http://www.forvaltningsrattenimalmo.domstol.se/Om-forvaltningsratten/Nyheter-och-pressmeddelanden/Fotografering-med-dronare-ar-inte-kameraovervakning/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6140229

Thomas Riesler, förbundsjurist