Sara Lindquist framför Carolina Falkholts målning. Foto: Lina Holmberg

Fotofika med Sara Lindquist: "Rädslan för det annorlunda begränsar oss alla"

Samma vintermorgon som Umeå officiellt blir kulturhuvudstadsår 2014 stämmer jag träff med fotografen Sara Lindquist. Hon kommer gående från bilen i en knallturkos täckkappa och vi slår oss ned på Hotell Björkens restaurang med varsin kaffe. Sedan tre år tillbaka har hon tillsammans med kulturanalytikern Elfrida Bergman varit fullt upptagen med projektet Queering Sápmi- samiska berättelser bortanför normen.- 2011 var samiska HBTQ-personer en icke-fråga och den samiska queer-kulturen helt osynlig. Jag och Elfrida gick loss på tanken av att genomföra ett queer-projekt i det samiska samhället. Vi lockades av att det kändes komplicerat, särskilt eftersom inte själva är samer. Vi legitimerade oss med att vi är queers som möter andra queers säger Sara Lindquist, och visar mig boken som inleds med orden riktade till de som porträtteras:
 

Kära ni. Ni är de modigaste och viktigaste personerna i projektet. Tack för er tillit, för att ni vågade släppa in två tjattriga projektledare i era hem och för att ni delade mer er av ert innersta. Vi kan inte hylla er nog.

Mycket tid gick åt att leta rätt på folk som ville berätta. Ett trettiotal personer deltog och berättade om sina liv. På slutet var de tvungna att säga nej till folk för att tiden inte räckte till. Tillsammans med Sara Lindquist har alla lekt fram porträtten som nu är publicerade i bokform; helt på sina egna villkor.

- Jag tror verkligen på möten och på att interagera med människor när jag fotograferar. Sedan måste jag backa lite, gå in i ett slags kamera-läge för att kunna se bilden. Det har varit en lång väg och många beslut, hur fan väljer man rätt bild, det är svårt, säger hon.För Sara Lindquist betyder ordet queer att bryta mot normen för kön och sexualitet. Projektet har handlat om vad som händer när man vänder blicken mot just denna norm.
- Vi har jobbat med deltagarnas subjektiva upplevelser och ställt frågor som: hur upplever du ditt liv, i vilka situationer upplever du dig som annorlunda, när berättar du vem du är och när gör du inte det? När kände du att du var pojke eller flicka? När gjorde sig världens regemente sig påmint i ditt liv?

Med utgångspunkt i dessa frågeställningar har deltagarna berättat. Många de träffade vittnade om att tystnaden används för att slippa bemöta olikheter.

- Vilket är begripligt, det okända känns lätt läskigt. Men denna tystnad kan också göra individen oerhört begränsad, säger Sara Lindquist.

Kolten, renen, hantverket, det finns väldigt stereotypa visuella attribut för samisk kultur. Att den samiska kulturen får stå för den ursprungliga vilda kraften, något som är väldigt tydligt denna helg i Umeå då Kulturhuvudstadsåret invigs. 

-Vi har varit väldigt medvetna om detta. När jag tog bilderna ville jag avexotisera min egen blick, personerna jag porträtterade fick välja en plats och attribut. Bilden på tjejen som kommer i en amerikansk bil var en fantasi hos den avbildade, hon ville ta plats som sig själv: “här kommer jag och mig tjej.”

En iscensatt bild av en kvinna som håller pistolen mot huvudet har spridits över sociala medier. Kvinnan som är från norra Finland har blivit trakasserad och mordhotad på grund av den. Det finns ett hat både mot det samiska och mot det queera.

- Det är för jävligt det hon tvingas utstå. Normpersoners rädsla för det annorlunda skapar begränsningar för oss alla. Det är provocerande att hon tvingas bemöta ett sånt hat, det gjorde mig rädd för vad vi satt igång, berättar Sara Lindquist.

Andra deltagare blev också hårt pressade av sin omgivning, deras bilder finns inte med i boken. En person blev mordhotad av släktingar och en annan skulle ha förlorat sina närmaste i fall hen hade deltagit i boken. För att synliggöra dessa personer skapde de kapitlet ”De tystade”.

- Till det fanns inga porträtt, för att illustrera personerna skapade vi bilder utifrån workshops vi hade där vi jobbade utifrån deltagarberättelserna. Personerna på bilderna ”lånade ut sina kroppar”. De är med för att de står upp för allas lika värde, säger Sara Lindquist

Utställningen reser runt hela året, nyligen har den visats i på Ájtte i Jokkmokk. Sara Lindquist tycker det är “jäkla mäktigt” att visa porträtt och diskutera med andra i seminarieform.

-Tidigare i livet hyste jag en stor tilltro till fotografiets förändrade kraft. Jag vet inte om jag har den starka tilltron kvar till själva fotografiet. De dominerande bilderna jag ser är så normativa, i det enorma bildflöde som vi lever i. Men jag tror verkligen på att möten med andra människor kan verka förändrande, där finns det!

Både Sara Lindquist och hennes kreativa partner Elfrida Bergman är taggade att fortsätta samarbeta och arbeta med dessa frågor.

- Det är en utmaning att arbeta med ett pedagogiskt uppdrag. Jag vill gärna fortsätta nörda in mig på identitetsfrågor och då gärna under friare former, säger hon.

Namn Sara Lindquist 
Ålder 33 
Bor Umeå 
Yrke Fotograf 
Aktuell med utställning i Luleå på Norrbottens museum (vernissage 22 mars) och boken: Queering Sápmi - samiska berättelser bortanför normen.

 

Vill du läsa fler porträtt på fler fotografer? Här har vi samlat intervjuer med bland andra Agneta Ekman, Pieter Hugo, Laureen Greenfield, Dawid, Eva Klasson, Åsa Sjöström och många andra: Fotofika