25 Juni 2018 | Stefan Ohlsson

Firefox färghantering

Färgåtergivningen i olika webbläsare har varit ett riktigt sorgligt kapitel. Bilden som såg bra ut i bildbehandlingsprogrammet kunde få kraftiga färgstick eller våldsamt överdriven färgmättnad, beroende på vilken browser du använde. Problemet blev än mer markerade om du använde en skärm med stort färgomfång.
Idag har situationen blivit något bättre. Alltfler webbläsare visar bilder på ett korrekt sätt, det vill säga de läser av bildens färgprofil och konverterar sedan bilden till skärmprofilen. På så sätt återges färgerna i en bild på samma sätt som i program som Lightroom, Photoshop och Capture One.

Firefox färghantering

Åtminstone gäller det om du surfar på en dator. På läsplattor och mobiltelefoner är situationen annorlunda. Det verkar som om man inte riktigt har tänkt på att bilder skulle få en vettig återgivning även på dessa plattformar.
Idag är rekommendationen att du bör konvertera bilden till sRGB och dessutom bädda in denna färgprofil i bilden. På så sätt ökar du chansen att de som ser på dina bilder får en vettig uppfattning om hur dina färger ser ut.

Chrome, Safari eller Firefox
Jag har testat färgåtergivningen i tre webbläsare, Chrome, Firefox och Safari. Jag har gjort detta på en Mac som har en skärm med stort färgomfång och med operativsystemet High Sierra (macOS 10.13).
När man tittar i inställningarna för alla tre programmen finns det inga inställningar som har med färgåtergivningen att göra. Så jag öppnade en bild med rätt intensiva färger i alla tre programmen, dessutom i Photoshop. Resultatet blev att Chrome (version 67) och Safari (version 11) visade färger på samma sätt som Photoshop. Firefox (version 60), däremot, visade färgerna mycket mer mättade och överdrivna.
Nu vet jag att det finns en hel del extra inställningar gömda i Firefox. Sådana gömda inställningar finns också i Chrome, men där är alla inställningar beträffande färg gjorda på ett sätt som de bör vara.
Sättet att komma åt dessa avancerade inställningar i Firefox är att skriva in »about:config« i adressraden. Det första som dyker upp är en skarp varning om att inställningarna kan skada programmets stabilitet. Men klicka på knappen »Jag godtar risken« och då öppnas en sida med en mängd inställningar.
För att hitta fram till de inställningar som ska ändras, skriv in »gfx.color« i sökrutan. Ändra »gfx.color_management.mode« till »1«, vilket gör att färghanteringen aktiveras, sedan »gfx.color_management.enablev4« till »true«. Till slut, lägg in söksträngen till din skärmprofil. Och det är inte enkelt.



Detta är dessa inställningar som ska ändras i Firefox för att få en korrekt färgvisning.

Sökväg
Använder du en Mac kan du öppna programmet ColorSync-verktyg. Klicka sedan på »Enheter« och till slut på Bildskärmar och välj din skärm. Välj »Nuvarande profil« och kopiera sedan hela sökvägen.

Här hittar du sökvägen till din skärmprofil på en Macdator.

Använder du en Windows-dator är söksträngen till din skärmprofil »C:>Windows>System32>Spool>Drivers>Color>din skärmprofil«. Så gå in i denna mapp och kontrollera exakt vad din skärmprofil heter. När du har denna information om var din skärmprofil är belägen klistrar du in denna information i »gfx.color_management.display_profile«.
När du sedan kontrollerar hur bilden ser ut i de tre webbläsarna så ser du att skillnaden har nästan försvunnit helt och hållet. Men det finns en liten skillnad mellan Safari och Chrome å ena sidan och Firefox å andra sidan. Högst upp i denna artikel ser du hur min testbild ser ut i dessa tre webbläsare. Skillnaden är liten, men den finns där. Men det stora problemet är ju om det är så här krångligt att få Firefox att visa färg korrekt, hur många kommer då att ställa in Firefox korrekt?