28 Okt 2013 | Stefan Ohlsson

Photoshop CC

Sedan den första versionen av Photoshop lanserades har Adobe tagit fram 14 olika versioner av detta program. Den senaste, kallad Photoshop Creative Cloud, har varit den mest kontroversiella uppdateringen.

Photoshop CC

Inte på grund av de nya funktioner som programmet innehåller, mer på grund av hur programmet säljs. Under de 23 år som gått sedan Photoshop 1 har programmet sålts med en licens som gör det möjligt för användaren att utnyttja programmet för all framtid. Detta försvinner nu. Photoshop, och också Adobes övriga professionella program, kommer säljas genom att användaren får prenumerera på programvaran.

Adobes beslut att ändra sin försäljningsmodell har mött en rad starka protester. Olika fora på webben överflödas av protester mot denna nya lösning. En hel del bygger på missförstånd över hur denna nya licensieringsmodell fungerar, men det finns också många inlägg som har vettiga invändningar mot Adobes lösning.

Det som skiljer Photoshop CC för användaren är att om man slutar att prenumerera kommer programmet att upphöra att fungera efter en viss tid. Det medför att användaren inte kommer att kunna fortsätta att bearbeta sina bilder i Photoshop när programmet väl upphört att fungera. Bilderna kommer dock att kunna visas i program som stöder sådana filformat som tiff och psd, om man markerat att bilderna ska sparas med maximal kompabilitet. Bilder sparade som jpeg och png kan naturligtvis också visas utan problem.

För en professionell användare, som uppdaterar varje eller varannan gång som Adobe släpper en ny version, spelar detta kanske inte så stor roll. Men för den som sällan uppgraderar sitt program blir detta en dyr lösning över tiden. Adobe har svarat på kritiken genom att lansera ett paket som bara innehåller Photoshop, Lightroom, lagringsutrymme i Adobes molntjänst och tillgång till Behance, Adobes webbsida för kreatörer, till ett lägre pris än om man vill ha tillgång till alla programmen.

Softproofing i råkonverteraren

Men vad finns det för nyheter i Photoshop? En av de funktioner som blivit viktigt för mig är korrekturvisningen i Camera Raw. Redan i version 4 fick Lightroom en funktion för att korrekturvisa (softproofa) RGB-bilder. Denna funktion har funnits i Photoshop sedan länge, men jag tycker att Lightroom ger en bättre förhandsvisning av RGB-bilder. I Camera Raw har man tidigare inte kunna visa bilden med en simulering av det slutliga utseendet. Vid uppdateringen till version 8.1 har Adobe adderat denna funktion, och då både för RGB och för CMYK-profiler.

Korrekturinställningen gömmer sig i den dialogruta som kallas Arbetsflöde. Den öppnas om du klickar på den blåa länktext som finns under bilden. Under Färgrymdsinställningar har man tidigare bara kunnat välja mellan fyra arbetsfärgrymder. Nu kan man välja alla de profiler som finns installerade på datorn, det vill säga alla arbetsfärgrymder, skrivar- och tryckprofiler. Det går också att välja perceptuell eller relativ färgåtergivning och om man vill simulera vitheten på pappret som ska användas och svärtan som bilden kommer att få.

Bilden kommer då att förhandsvisas med den profil som man valt, vilket är utmärkt. En av fördelarna är att man helt fritt kan välja mellan olika arbetsfärgrymder. För de som arbetar mot en tryckt bild i hög kvalitet är Adobe RGB något för snäv. Det är de allra mest mättade nyanser av cyan som ligger utanför det omfång som Adobe RGB kan återge, men som trycket klarar av att återge. Ett bättre val, som täcker in hela det omfång som kan tryckas är eci RGB v2. Denna profil finns för nedladdning på www.eci.org. Men i praktiken är det sällan man ser någon skillnad, eftersom få bilder har så intensiva färger i cyan att de ställer till problem vid en export ut från råkonverteraren när Adobe RGB används. 

Adobe RGB: Den blå taggen som finns till vänster visar att Adobe RGB är en för snäv arbetsfärgrymd för att kunna återge alla de färger som finns i denna bild.

 

ISO Coated v2: När bilden förhandsvisas med tryckprofilen ISO Coated v2 syns det tydligt att de gula färgerna är alltför mättade i bilden med standardinställningarna.

 

eci RGB: Den större färgrymden eci RGB v2 klarar av att återge de starka gula färgerna i bilden.

 

ISOCoatedv2korr: Genom att ändra inställningarna i råkonverteraren har färgerna anpassats så att även de mest mättade kan återges i trycket.


För dig som gör bilder som ska tryckas kan du nu lägga in en tryckprofil som exportfärgrymd. Då kan du simulera det färdiga utseendet på bilden under bearbetningen. Genom att hålla kontroll på histogrammet kan du se till att färger inte blir överdrivet mättade och undviker då att bilden får färger som inte kan återges i tryck. Om histogrammet visar att en färg »slår i väggen« indikerar det att du har färger som inte ryms inom den valda profilen. Ännu bättre blir det om du har en korrekt kalibrerad skärm med ett färgomfång som täcker in alla tryckbara färger. Då kan du direkt på skärmen se hur platta och onyanserade dessa färger blir.

Invändningen blir då oftast att man inte vet vilken tryckprofil som ska användas. Men eftersom du inte ska leverera bilden i CMYK spelar det inte så stor roll om du inte väljer exakt den profil som ska användas vid tryckningen. Om du ska skicka iväg en bild som ska tryckas på ett bestruket papper, ett sådan papper som du just nu håller i, använd profilen ISO Coated v2. Ska dina bilder publiceras på ett lättbestruket papper, som många veckotidningar använder, använd profilen PSO LWC Improved. På obestruket papper använder du profilen PSO Uncoated. Du hittar dessa profiler på sfoto-webben.

I Felboksprojektet myntade vi begreppet CMYK-vänliga RGB-filer. Det innebär att vi rekommenderar att bilderna levereras i RGB, men att man håller koll på att färgerna inte ligger utanför det omfång som kan tryckas. Denna nya funktion i Camera Raw underlättar detta. Men bilden kommer också att konverteras till denna profil när den exporteras från Camera Raw. Så om du väljer en tryckprofil kommer du att få en CMYK:ad bild i Photoshop.

Detta är sällan vad man vill. Det är betydligt enklare att bearbeta en bild i en arbetsfärgrymd istället för en tryckprofil. Så en lämplig arbetsgång kan vara att göra inställningarna i Camera Raw med tryckprofilen aktiv, men innan bilden exporteras ut ur Camera Raw byter du tillbaka till en lämplig arbetsfärgrymd. Och då väljer jag en arbetsfärgrymd som är tillräckligt stor för att alla de färger som bilden innehåller ska kunna återges, men inte en större. Det innebär att jag oftast väljer Adobe RGB som exportfärgrymd. Ett litet antal bilder måste konverteras till den stora färgrymden Prophoto RGB.