Rädda röda färger
Som fotograf arbetar du i RGB. Du beskriver färger genom att ange hur mycket röd, grön och blå färg det finns i varje pixel i bilden. Tryckaren återger samma bild i CMYK, alltså genom att omvandla rött, grönt och blått till cyan, magenta, gult och svart.
Tyvärr finns det många färger som kameran kan återge, men som inte kan visas i tryck. Risken med sådana färger som ligger utanför det omfång som kan återges är att nyanser och valörskillnader försvinner. Detta är enkelt att se på en skärm som har ett tillräckligt stort färgomfång för att visa alla de färger som kan tryckas. Sådana skärmar har tidigare varit mycket dyra, men har nu börjat komma ner i priser under 20000 kr.
Ställer du in bildvisningen så att den simulerar den tryckta bildens utseende (Visa > Korrekturinställningar > Egen), så ser du om du får sådana problem. På enklare skärmar med snävare färgomfång är det dock svårt att se sådana problem, men har du en bra skrivare kan du skriva ut din bild för att simulera den tryckta bildens utseende.
Välj den tryckprofil som ska användas eller använd denna generella tryckprofil vid »Enhet för simulering«. Ställ för övrigt »Korrekturinställningar« på detta sätt och du kommer att se om du får färger som flyter samman i trycket.
Där du oftast får problem är med rena, intensiva färger i rött, grönt eller blått. Särskilt röda färger är svåra att hantera. Jag ser ofta bilder på kläder, blommor eller andra intensiva röda färger som helt har förlorat sin valöråtergivning. Det är enkelt att korrigera sådana fel innan bilden konverteras till CMYK med hjälp av ett justeringslager. Jag använder oftast »Nyans/mättnad« eller »Selektiv färgkorrigering« för dessa ändamål.
Om du använder »Nyans/mättnad« skapar du först ett justeringslager, klickar sedan på justeringsfingret och klickar till sist på den färg som ställer till problem. Dra åt vänster för att minska denna färgs mättnad. Dra gärna lite för långt, så att du sedan kan kompensera färgens mättnad. Resultatet blir oftast att den justerade färgen blir alltför matt och blek, eftersom »Nyans/mättnad« påverkar även de bleka, matta färgerna.
Öppna sedan »Lagerstil« genom att dubbelklicka till vänster om justeringslagrets namn i lagerpaletten. Minska justeringslagrets inverkan på de bleka färgerna genom att dra i de vita trianglarna i det underliggande lagret. Har du minskat en röd färgs mättnad så justerar du de gröna och blå färgerna, har du minskat en gul färgs mättnad justerar du den blå färgen.
Dubbelklicka till höger om namnet för att öppna dialogrutan »Lagerstil«.
Välj de färger som är motsatta de du justerat. Dra i den vita triangeln i »Underliggande lager«. Håll sedan ner alternativ-tangenten och dra i den vänstra delen av triangeln. Då delas triangeln i två delar och en övergångszon skapas.
Ett annat alternativ är att skapa ett svartvitt justeringslager. Ställ in justeringslagret så att de partier som innehåller intensiva färger får en nyanserad gråskala. Ändra sedan blandningslagret till »Luminiscens«. Även här kan man sedan använda en lagerstil för att begränsa påverkan på de matta, bleka färgerna som du inte vill ändra. Naturligtvis kan du också använda en mask för att markera vilka partier som ska förändras. Ofta är det enklast att göra båda delarna för att på så sätt snabbt avgränsa vilka partier som ska påverkas.
Bilden efter det att den konverterats till CMYK utan justering.
Samma bild, men där jag använt ett justeringslager av typen »Nyans/mättnad«