Skärpning av bild
Henri Cartier Bresson lär ha sagt: »sharpness is a bourgeois concept«. Och visst är den absoluta, exakta skärpan inte nödvändig i alla bilder. Men ibland är ju en vass skärpa exakt det som en bild behöver. Det kan ge den färdiga bilden en näst intill tredimensionell återgivning.
Så låt oss vara lite småborgerliga och se hur du kan få fram den bästa skärpan i dina bilder. Då tänker jag inte på sådana viktiga faktorer som att välja ett bra objektiv och en kamera med hög upplösning, att fokusera korrekt eller undvika skakningsoskärpa.
Jag har valt att fokusera på vad du kan göra efter fotograferingen. Och för en gång skull ska jag inte använda de verktyg som finns i Photoshop, utan jag ska utnyttja ett par tilläggsprogram som kan användas i många olika huvudprogram.
De flesta tilläggsprogram känns som rätt onödiga. Du kan ofta skapa samma resultat med Photoshops egna filter. Men ibland går det mycket snabbare att komma fram till det önskade slutresultatet med hjälp av ett sådant tillägg. Ibland finns det också nya eller bättre funktioner, jämfört med de verktyg som finns från början i Photoshop.
Två av dessa plug-in program som jag använt flitigt på senare tid är Focus Magic och Topaz Detail. Focus Magic är ett filter som påminner mycket om Photoshops filter skakningsoskärpa i sin funktion. Den bygger på samma grundläggande princip, det vill säga att programmet ser på hur något som borde vara återgivet som en punkt i bilden egentligen ser ut. Programmet analyserat hur utspridd en sådan cirkel är, som borde varit återgiven som en punkt. Sedan kan bilden rekonstrueras, så att din cirkel blir återgiven som en punkt, förhoppningsvis. Matematiken bakom filtret kallas för dekonvolution. Till skillnad från filtret skakningsoskärpa kan du här själv bestämma hur stor spridningen är på din punkt.
Fördelen med denna skärpningsmetod är att dina bilder verkligen blir skarpare. Använder du filter som oskarp mask eller högpass för att skärpa dina bilder höjer du egentligen bara kontrasten i sådana zoner som har hög kontrast. Du upplever då att bilden ser skarpare ut. Men mer detaljer blir det inte och om du slarvar med inställningarna kommer du få fula kanteffekter.
Så här ser den ursprungliga bilden ut innan någon skärpning är pålagd
Efter skärpningen i Focus Magic får bilden detta utseende.
Detta till skillnad från dekonvolutionsskärpning, som verkligen kan plocka fram mer detaljer i bilden. Risken för kanteffekter är också mycket mindre. Filtret Focus Magic är också enkelt att använda. Efter det att du öppnat filtret är det bara att klicka på knappen Detect och låta programmet avgöra hur stor radie din oskärpecirkel har. Blir det för skarpt, dra ner radien ett eller två steg och klicka sedan OK.
Gränssnittet för Focus Magic är enkelt. Välj först hur bilderna är gjorda, som till exempel digital kamera eller från film. Klicka sedan på knappen »Detect« för att låta programmet räkna fram oskärpecirkelns vidd. Är du inte nöjd med effekten, öka eller minska denna cirkel. Till slut väljer du mängden skärpa som ska läggas på vid »Amount«.
Jag använder numera ofta detta filter efter det att jag skalat bilder för webbpublicering eller utskrift. Den irriterande luddighet som lätt uppstår när bilderna skalas till sin slutliga storlek försvinner.
Om Focus Magic är enkel att använda är Topaz Detail rena motsatsen. Här finns det mängder med reglage och massor med förhandsinställningar. Du kan justera detaljer, färg, kontrast, lägga till kornstruktur med mera. Det går att skapa masker så att man kan lägga olika inställningar på olika delar av bilden.
Topaz Detail plockar fram mer av en mikrokontrast i bilderna.
Men egentligen är det bara detaljåtergivningsfunktionerna som jag är intresserad av. Enklast kan man beskriva denna del av Detail som en avancerad variant av Lightrooms klarhetsreglage. Men istället för ett enda reglage finns här sex olika. Inte nog med det, det går också att lägga effekten på hela valörskalan eller bara i skuggor eller högdagrar.
Som alla program från Topaz finns en rad förinställningar i den vänstra kolumnen. Till höger om bilden kan du finjustera dessa inställnigar.
Avsikten med filtret är att höja mikrokontrasten, skillnaden mellan två närliggande valörer i tonskalan. På så sätt skapas en mer levande, närmast tredimensionell bildåtergivning. Som vanligt med filter av denna karaktär är det enkelt att förälska sig i effekten och glömma bort att kontrollera om det verkligen ser bra ut. Min rekommendation är att du gör testutskrifter för att avgöra hur mycket av detta filter du ska använda. Efterhand kan du bygga upp ett lager av förhandsinställningar, anpassade för olika typer av bilder.
Det filter jag använder mest är utan tvekan Focus Magic. Filtret från Topaz är något som jag utnyttjar när jag jobbar med viktiga bilder. Men särskilt om bilderna ska tryckas på obestrukna kvaliteter kan det vara ett lyft för bildkvaliteten.
Du hittar Focus Magic på denna webbsida och Topaz Detail på denna sida.