Gesäll- och mästarbrev

Hos Svenska Fotografers Förbund kan du ansöka om gesällbrev. Nästa ansökningsperiod är 15 mars – 18 april.

Gesäll- och mästarbrev Upphovsperson till keramiken: Stefan Andersson. Foto: Lena Lee

Upphovsperson till keramiken: Stefan Andersson. Foto: Lena Lee

Fotograf är godkänt som hantverksyrke i Sveriges Hantverksråd. Gesäll- och Mästarbrevet delas ut under festliga former i samarbete med Sveriges Hantverksföreningar, antingen nära hemorten eller en gång per år i Blå hallen i Stockholms Stadshus.

Vem kan ansöka om gesällbrev?
Du ska vara verksam fotograf och inneha relevanta kunskaper samt ha erfarenhet från fotografyrket med minst tre verksamma år, varav två år får räknas från fotografutbildning.
Gesällprov kan avläggas efter minst 4500 timmars dokumenterad utbildning/erfarenhet i yrket eller motsvarande av branschen validerade kunskaper. Av det totala antalet timmar skall minst 1760 timmar vara som yrkesverksam.

Bedömningen sker en gång per år av Fotografernas Yrkesnämnd (FYN). Prövningen består av; inskickade arbetsprover, en skriftlig presentation av bildmaterialet eller en video (inspelning med en smartphone är ok) och ett skriftligt teknikteoriprov. Provet skickas in digitalt enligt instruktioner från SFF:s kansli. Provmaterial och instruktioner får du efter att du skickat in ansökan och betalat provavgiften.

– Resultatet kan vara godkänd eller icke godkänd. Om FYN ser brister i ansökan under bedömningen kan komplettering av material begäras in.
– Efter godkänt prov skickar FYN ett intyg till den godkända gesällen. Intyget bifogar gesällen sin ansökan till Sveriges Hantverksråd för att få ut sitt gesällbrev.

Läs Hantverksrådets bestämmelser för Fotografiyrket samt information om prov och bedömning här.

Vad kostar det?
Medlem i SFF: 2000:- + moms
Icke medlem: 4000:- + moms
Vill du bli medlem i SFF så hittar du mer information om ansökan här.

En kostnad på 700:- + moms tillkommer från Hantverksrådet för utfärdande av gesällbrevet.

Mästarbrev
Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i ”Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare”.
De som precis fått gesällbrev och jobbat över 10 år ska kunna söka mästarbrev direkt utan att behöva vänta 2 år. Då ska man få ett godkännande innan av FYN-gruppen.
Med nya Mästarbrevsbestämmelser från Sverige Hantverksråd finns möjligheten att ta sitt Mästarbrev genom att gå en Mästarutbildning, samt ha arbetat i minst sex år eller 10 000 timmar i yrket, inneha Gesällbrev och är aktiv i yrket.

Mästarutbildningen sker på distans med en första träff på Leksands folkhögskola.
För att få Mästarbrev i fotografyrket ska Mästarutbildning hos Sveriges Hantverksråd genomföras med godkänt resultat. (Annan validering är tillsvidare inte möjlig). Mer info om Mästarutbildningen hittar du här.
Mästarbrevet kan återkallas om de yrkesetiska riktlinjerna inte följs.

Det Svenska Gesällprovet för Fotografyrket är ett samarbete mellan Svenska Fotografers Förbund, Svenska Porträttfotografers Förbund och Sveriges Hantverksföreningar.

Ansökan samt inlämning av provmaterial görs en gång per år. Ansökningsperioden är öppen 15 mars – 18 april. Bedömningen av inskickat prov görs av Fotografernas Yrkesnämnd inom två veckor efter att inlämningen är stängd.

Observera att inlämningen av provmaterial måste ske inom innevarande period för att vara giltigt för bedömning. Prov som lämnas in senare är ogiltigt och måste göras om på nytt genom en ny ansökan samt betalning av provavgift.