Utställning | 6 - 28 mars, 2021 | Ateljé Oskar, Oskarshamn

Cornelia Schmidt

Cornelia Schmidt

BARA KVINNOR – Ett naket dokument av vår samtid
Mödraskap. Systerskap. Skönhet. Känslighet. Hora. Madonna. Människa? Kvinna?

Vad är kvinnligt? I utställningen Just women som visas på Ateljé Oskar, Oskarshamn i mars visar fotograf Cornelia Schmidt studioporträtt av alldeles vanliga kvinnor. Den enda skillnaden mot vanligt porträttfoto är att alla är nakna.

I samband med internationella kvinnodagen ställer Cornelia Schmidt ut 24 bilder ur ett pågående större projekt.

Vad definierar du som kvinnligt? Cornelia Schmidt menar att vi ofta omedvetet ger våra medmänniskor egenskaper utifrån samhällets ramar och normer.
– Det sker gärna ögonblickligen utifrån hudfärg, kläder och hur kvinnor pratar. Som kvinna innebär det även att bli dömd i förhållande till samhällets historiska bild av kvinnlighet.

Moder och hustru, sensuell och pryd, dramaqueen eller kallt hänsynslös, förförerska eller undergiven. Cornelia Schmidt menar att det inte är bilder alla kan eller vill leva upp till.

Sedan sex år tillbaka dokumenterar hon alla sorters människor och deras historier i sitt projekt Just People. Unga och gamla, kvinnor och män fotograferas utan kläder och med olika attribut.
– Min fotoserie handlar om livet i dag. Det har inget att göra med erotik och sex.

Idén kom när en man ringde och ville bli fotograferad naken.
– Jag var tveksam först, men hans önskan om att bli älskad och accepterad som han är var så stark.

I den aktuella utställningen Bara Kvinnor handlar det om att vara kvinna i vardagen. Genom att inte låta kläder distrahera betraktaren försöker Cornelia Schmidt nå djupare än den omedelbara, omedvetna fördomen. På så sätt står dessa kvinnors passioner, historier och livsöden för sig själva.
– Kvinna och människa, våra kroppar är i första hand inte till för någon annans åskådan eller njutning, de är våra hem.

Fler utställningar