Utställning | 9 - 31 okt, 2021 | Husby konsthall

Daniel Björkert, Angelica Harms, Eva Karlsson, Lena Källberg, Peter Wiklund

Ett antikvariskt avantgarde

Daniel Björkert, Angelica Harms, Eva Karlsson, Lena Källberg, Peter Wiklund

Det finns en längtan efter att återerövra det fotografiska hantverket, till en processens påtaglighet där fotografen är både alkemist och magiker. Ett antikvariskt avantgarde är fem fotografer som möts i sitt gemensamma intresse för äldre fotografiska tekniker.

Fotograferna Daniel Björkert, Angelica Harms, Eva Karlsson, Lena Källberg och Peter Wiklund visar olika sätt att arbeta långsamt och omsorgsfullt med analog fotografi, i en tid där vi vant oss med snabba bildflöden. De framställer sina bilder med ålderdomliga metoder, några av dem använder så kallade ädelförfaranden, som användes för över 150 år sedan. Vissa av bilderna är tagna med storformatskamera för plåtar, andra med optiklös kamera i samma storlek som en tändsticksask och några är gjorda helt utan kamera.

De långsamma processerna gör att det finns gott om tid för kontemplation och eftertanke. Små skillnader i material, kemi och solljus gör att bilderna i någon mån lever sitt eget liv och slutresultatet blir unika objekt som är svåra att återskapa exakt. Bilderna får en annan status som original, där konstnären i högsta grad är närvarande i varje del av verkens tillblivelse.

Läs mer här

Fler utställningar