Utställning | 28 april - 31 aug, 2019 | Landskrona museum, Landskrona

Gry Ellebjerg

Gry Ellebjerg Foto: Gry Ellebjerg

”I hjärtat är vi alla grannar”

Under ett års tid har Hem & Hyras reporter Gry Ellebjerg fotograferat och intervjuat hyresgäster med unika livsöden. Trots att de bor på olika adresser har de mycket gemensamt – sorg, kärlek och en längtan efter gemenskap. 

– Vi lever vägg i vägg men vet ofta inget om varandra. I ett Sverige där vi talar allt mer om varandra än med varandra känns det viktigare än någonsin att visa att under huden är vi alla lika. Och det bästa av allt – vi är aldrig ensamma. Det finns alltid någon som gått före, säger Gry Ellebjerg som är reporter och fotograf på Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra.

I utställningen berättar hyresgäster om hur det är att få en sten inkastad genom fönstret när de äter födelsedagsmiddag, hur skönt det känns när ens bästa vän ringer dig varje morgon för att höra att du är ok efter att din man gått bort och hur man plötsligt saknar snarkningarna från sin älskade som inte längre kan bo med dig på grund av sjukdom. Vi får även möta Per Persson som medverkade i dokumentären ”Familjen Persson i främmande land” som berättar om fördelarna med att vara utlänning och ”GrillAnders” Svensson från dokumentären ”Plötsligt i Vinslöv” som berättar om hur han blev utfryst i byn och hur han gjorde för att få tillbaka sitt liv igen. Läs mer

Fler utställningar