Utställning | 11 sept, 2020 - 17 jan, 2021 | Hasselblad Center, Göteborg

Hasselblad Award 40 Years Celebrating Photography

För att fira 40-årsjubileet av Hasselbladpriset presenterar denna utställning verk av samtliga pristagare – från första mottagaren Lennart Nilsson, 1980, till 2020 års vinnare Alfredo Jaar. I samband med utställningen publiceras en jubileumsbok med förord ​​av Sir Elton John. Utställningen är curerad av Dragana Vujanović Östlind.

Hasselblad Award 40 Years Celebrating Photography Malick Sidibé Nuit de Noël, 1963 © Malick Sidibé

Malick Sidibé Nuit de Noël, 1963 © Malick Sidibé

Verken i utställningen visar ett brett spektrum inom fotografi; från det vetenskapliga och politiska till det personliga och intima, från gatan till studion, från det filmiska, poetiska och surrealistiska till det nyfikna och engagerade. Hasselbladpristagarna är konstnärer, innovatörer, aktivister, rebeller och legender som har format den moderna fotohistorien.

Majoriteten av vinnarna arbetar inom de klassiska genrerna av det dokumentära, porträtt, stilleben, gatu- och landskapsfotografi. Utställningen belyser dessa dominerande riktningar men också bredden av stilar och teman i prisets historia. Merparten av verken i utställningen finns i Hasselbladstiftelsens samling.

Hasselbladpriset delades ut för första gången 1980 och har blivit världens mest prestigefyllda pris inom fotografi. Det tilldelas inte för en viss stil, innehåll eller teknik – inte ens för användningen av en Hasselbladkamera. Erna och Victor Hasselblad, det visionära paret bakom den berömda kameran, initierade utmärkelsen med målet att hedra framstående fotografiska gärningar. När vi firar 40-årsjubileet av Hasselbladpriset firar vi pristagarnas betydelsefulla arbeten, men också fotografiet självt.

Läs mer här.

Fler utställningar