Utställning | 12 okt, 2024 - 19 okt, 2025 | Hasselblad Center, Göteborg

Ingrid Pollard

Ingrid Pollard

Foto: Ingrid Pollard

Ingrid Pollard är 2024 års mottagare av Hasselbladpriset med prissumman 2 000 000 kronor och en guldmedalj. Priset består även av en Hasselbladkamera från det Göteborgsbaserade företaget Hasselblad.

Prisutdelningen äger rum i Göteborg den 11 oktober 2024, samma dag som utställningen Ingrid Pollard Hasselblad Award 2024 öppnar på Hasselblad Center och en ny publikation om konstnären ges ut. I samband med pristagarens besök i Göteborg arrangeras ett konstnärssamtal i samarbete med Göteborgs universitet, ett seminarium i samarbete med Länsstyrelsen, samt en konsert med Göteborgs Symfoniker, Sveriges nationalorkester.

Ingrid Pollard är en ledande fotograf och konstnär inom brittisk samtidskonst. Hon är född 1953 i Georgetown, Guyana och uppvuxen i London. Idag bor och arbetar hon i Northumberland, nordöstra England. 

Pollards arbeten kretsar kring ett utforskande av rasism och kolonialism, ofta med utgångspunkt från egna erfarenheter och hennes forskning. Hon intresserar sig särskilt för hur dessa frågor manifesteras i urbana rum såväl som i landskapet. En central del i hennes konstnärskap är det stora intresset för fotografi; dess tekniska egenskaper, dess materialitet och potential, såväl som dess historiska användning i utövandet av kontroll och makt. 

Läs mer