Utställning | 8 - 30 okt, 2022 | Österåkers Konsthall, Åkersberga

Urban Jörén

Urban Jörén

Foto: Urban Jörén

Plasten blir en del i en märklig dans i Urban Jöréns utställning The Dirtyman Project på Österåkers Konsthall. Det kluvna och dubbelsidiga finns här i bilderna som visar dansarna Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska och Daniel Sjökvist, det mänskliga, som kämpar med det vi själva skapat, det som håller på att ta över haven och vår miljö – plasten. Att dansare får interagera med plastrester från hans egen studio dels från 17 föreställningar av Cullbergbaletten på Elverket i Stockholm, är inte märkligt:

– Länge har jag plåtat dansare och när jag nu under många år plåtat smuts, både andras och min egen,  ville jag gå ett steg till. Därför är mina bilder ett slags kombination som visar en kluvenhet, det vackra i rörelsen, men också det som är skört, samtidigt. 

Urban Jörén har under arbetet haft nära kontakt med Fredrik Moberg biolog och doktor i systemekologi vid Stockholms universitet, för att undersöka plastens inverkan på våra liv och vår planet.

I bilderna bygger han upp en interaktion mellan betraktaren och ett budskap om vår förgänglighet. Huvudrollen är förutom fotografierna just plasten.

– En av grundtankarna med mina bilder är att påverka oss att tänka mer på vår miljö och på vår framtida jord, säger Urban Jörén.

Vernissage 8 oktober kl. 12.00. 

Läs mer

 

Fler utställningar