Utställning | 27 juni - 1 nov, 2020 | Fabriken, Bästekille

Vivian Maier

Utställningen i Fabriken med Vivian Maiers fotografier är den hittills största i världen . Den innehåller över 200 bilder och är curerad av Anne Morin och Johan Petterson.

Vivian Maier Vivian Maier New York 1954 ©Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY

Vivian Maier New York 1954 ©Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY

Vivian Maier (1926 – 2009)

Vivian Maier föddes i New York men växte upp i Frankrike. Hon återvände i vuxen ålder till USA och levde större delen av sitt liv i Chicago där hon arbetade som barnflicka, samtidigt som hon på ledig tid fotograferade. Efter hennes död hittades fler än 100 000 negativ och John Maloof som hittade de första bilderna har sammanställt hennes livsverk.

Idag är Vivian Maier en av världens mest fascinerande och fängslande fotografer. I fotografins historia kan hon placeras sida vid sida med Diane Airbus, Robert Frank. På sommarens utställning i Fabriken visas hennes ”street photos” på människor och miljöer i Chicago samt hennes självporträtt där vi kan se en föregångare till postmoderna konstnärer som t.ex. Cindy Sherman. Leken med det egna jaget som speglas i skyltfönster eller faller in som en skugga ifrågasätter det egna jagets gränser och frågan om vem som betraktar vem dyker upp.

Läs mer här.

Fler utställningar