Förbundsnytt | 17 Okt 2023 | SFF

10 punkter till Energi- och näringsministern Ebba Busch

SFF:s ordförande Paulina Holmgrens skickade med 10 punkter till Energi- och näringsministern Ebba Busch, i samband med ett rundabordssamtal med företagare och branschrepresentanter den 10 oktober 2023. 

  1. Vi vill göra det lättare att få skäligt betalt med stöd av upphovsrätten och i enlighet med rådande arvodesrekommendationer. 

  2. Vi vill göra det enklare för egenföretagare att få tillgång till de sociala trygghetssystemen som sjuk- och föräldraförsäkring, a- kassa och pensioner.
     
  3. Vi vill att utökad avdragsrätt för enskilda näringsidkare när det gäller friskvård, något som de som driver AB har idag. Schablonavdrag för arbete i hemmet har under lång tid aldrig justerats upp, detta är något man borde göra.

  4. Vi vill bekämpa okunskapen inom myndigheter om egenföretagares villkor, t ex inom Försäkringskassan och Skatteverket. Samlad nationell kompetens anser vi bör finnas om egenföretagares villkor inom kulturella och kreativa branscher.

  5. Vi vill skapa medvetenhet kring upphovsrätt i offentliga upphandlingar. Vi får ofta rapporter från medlemmar kring okunskap bland upphandlare som medverkar till oskäliga avtalsvillkor där upphovsrätten inte respekteras. Tyvärr är det så illa att även i upphandlingar med statliga medel respekterar man inte upphovsrätten. Man kräver fria rättigheter för all framtid och i alla medier, men man är inte beredd att betala för det. Vilket inte är förenligt med gällande svensk lag. Staten har en skyldighet att följa lagen precis som näringslivet och allmänheten.

  6. Se till att innovationsstöd även landar hos egenföretagande kulturskapare.

  7. Ta ansvar för hur Generativ AI påverkar fotografer och kreativa branschen.  
    Vår bransch påverkas starkt av den växande trenden med generativ AI. Uppdragen för professionella fotografer och visuella kreatörer minskas och samtidigt som deras skyddade verk utnyttjas för att träna generativ AI. I praktiken innebär det att upphovspersonerna tar skada av utvecklingen i dubbel bemärkelse.

  8. Gemensam kulturmoms på 6 procent.  
    Idag har vi fyra olika momssatser på kulturområdet (fyra olika nivåer), borde samlas i en reducerad kulturmoms.
  9. Verka för en stark yttrandefrihet inom samtliga konstnärliga uttryck och medieformer.  
    Vi ser tyvärr allt för ofta journalister som hotas, för att inte tala om politiker som inte vågar stå på öppna torg och tala. Vi har journalister, konstnärer och fotografer som inte vågar uttrycka sig pga av hot utifrån. Självcensur är ett hot mot vår demokrati.

  10. Ta ett nationellt ansvar för fotografi. 
    Sverige har ingen riktlinje eller myndighet som har övergripande ansvar för bevarandet av fotografi. Sedan starten 1895 har detta varit en viktig fråga för förbundet och visst är det anmärkningsvärt att det fortfarande inte skett någon förändring, trots våra påtryckningar. Ordet har sin hemvist hos Kungliga Biblioteket, Filminstitutet tar hand om filmen. Men för den fotografiska stillbilden finns ingen strategi för bevarandet. Ett helt kulturarv kan med fotografens död helt enkelt försvinna. Idag ser vi många arvingar kämpa med detta. Se till att det införs riktlinjer och att någon myndighet eller institution har övergripande ansvaret för bevarandet av svensk fotografi.