Förbundsnytt | 5 Sept 2021 | Jenny Morelli

Angelica Månsson-Gerde är ny verksamhetsledare

Angelica Månsson-Gerde börjar som ny verksamhetsledare på Svenska Fotografers Förbund den 1 oktober. Vem är hon? Vi har ställt några snabba frågor. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Angelica Månsson-Gerde är ny verksamhetsledare

Foto: Margareta Bloom Sandebäck (bilden är beskuren)

Hej, välkommen till nya jobbet, var kommer du från närmast? 
Från Visit Sweden där jag lett arbetet med att marknadsföra Sverige mot svenskar och våra grannländer, ansvarat för internationell samordning och arbetat strategiskt med partnerskap. Innan det var jag med från starten i Postkodlotteriets Kulturstiftelse och utvecklade verksamheten med projektfinansiering i Sverige men även internationellt. Jag var projektledare, projektchef och sedermera generalsekreterare. Ett otroligt givande arbete! Jag jobbar också ideellt som vice ordförande i Clowner utan Gränser och jag är styrelseledamot i Warchild Sverige.

Vad hoppas du kunna göra för SFF? 
Det är otroligt engagerande med digitaliseringsfrågor och de många upphovsrättsliga utmaningarna vi står inför. Komplexiteten i dagens kulturpolitik och de strukturomvandlingar som pandemin pushat på och som pressar inte minst alla i kultursektorn är verkligen utmanande och det är viktigt med samverkan för att hitta långsiktiga lösningar. Jag tror att mina erfarenheter inom förändringsledning, digital omställning, partnerskapsutveckling och strategisk kommunikation kommer till nytta i dessa frågor. Men SFFs verksamhet är så bred och jag behöver också lära känna den bättre för att kunna uttala mig om vad jag kan göra.

Har du någon särskild relation till fotografi?
Några tidiga minnen är att gå med min farmor och farfar till Hasselblads Center. Jag växte upp i Göteborg och farmor och farfar öppnade dörren till konsten och kulturen. Men jag minns också när jag fick låna min pappas Nikon, det där ljuvliga klickljudet från avtryckaren och magin i mörkret i framkallningsrummet. I vuxen ålder har jag träffat fantastiska fotografer i alla projekt jag varit inblandad i. Ett projekt som jag spontant tänker på är bevarandet, vårdandet och tillgängliggörandet av Lars Tunbjörks fotografiska och konstnärliga arv – en enastående fotograf som jag önskar var mer känd för en bred svensk allmänhet.

Och vad gör du när du inte jobbar?
Hänger med min 3,5 åring. Sedan han var liten har jag gått mycket med honom på utställningar, teater, konserter.  Det är så uppfriskande att få ett barns perspektiv på konst. Men det blir såklart mycket lego- och tågbanebyggen också, långa sagostunder hemma eller på biblioteket.  Jag älskar att laga mat, det är avkoppling för mig. Och tidigare gjorde jag mycket yoga men det har tyvärr blivit för lite av de senaste åren.

Namn: Angelica Månsson-Gerde.
Ålder: 37 år.
Bor: På Södermalm i Stockholm med man och son.
Utbildning: Master i ekonomi med inriktning på marknadsföring, tre terminer. konstvetenskap, samt lite kurser på universitet i allt från språk till design.