Förbundsnytt | 15 Nov 2023 | SFF

Astrid Nymansson är vår nya juridiska rådgivare

Astrid Nymansson är SFFs nya juridiska rådgivare. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med kreatörer och bildskapare.

Astrid Nymansson är vår nya juridiska rådgivare

Foto: Felicia Gränd

Hur känner du inför ditt nya uppdrag?
– Korta svaret, det känns jätteroligt och jättespännande. Jag kan ärligt talat inte tänka mig ett roligare uppdrag. 

 Vad har du gjort tidigare?
– Det senaste året har jag jobbat med rådgivning för Svenska Tecknare och Författarförbundet. Innan det arbetade jag som jurist på ALIS, textsidans motsvarighet till Bildupphovsrätt, lite förenklat. 

 Vad har du för relation till fotografi och till frilansare i den kreativa branschen?
– Haha, jag har levt med frilansande fotograf först och främst, så både privat och i jobbet kan man väl säga. Har arbetat för frilansande kreatörer sedan 2018, länge på författarsidan men under det senaste året som sagt även för visuella kreatörer (illustratörer och formgivare). Det är mina personliga intressen som gjort att jag valt att jobba som jurist just för kreatörer/kulturskapare. Juristens motsvarighet till 90-talets musikjournalist kanske. 

 Utmaningar för kreatörer?
– Tyvärr råder det aldrig brist på utmaningar för att vara krass. Generellt är det en utmaning att försörja sig som kreativ frilansare. Andra utmaningar just nu är givetvis AI och fortsatt snabba marknadsförändringar. Nya affärsmodeller och distributionskanaler som tenderar att leda pengarna ännu längre bort från de som skapar innehåll. Upphovsrättsdirektivet som nyligen blivit svensk lag var ett försök att på EU-nivå motverka just den utvecklingen, det man brukar kalla ”The Value Gap”. Så det finns mycket att jobba med, både på politisk nivå och i varje enskilt avtal/uppdrag. Inte minst när det gäller det sistnämnda hoppas jag kunna vara med och bidra genom rådgivningen. 

 Vad gör du när du inte svarar på juridiska frågor?
– Ärligt talat springer jag runt med mobilkamera på gatorna i Marseille, där jag bor. Så därför tycker jag att det är extra roligt att få börja jobba för fotograferna. Hoppas få lära mig lite där. 

Här hittar du kontaktuppgifter och tider till alla våra rådgivare. Läs mer