Bara två fotoskolor beviljas anslag som yrkesskolor
-Skamligt att bara två skolor fått stöd. Vi behöver fler utbildade fotografer, inte färre, säger Anki Almqvist, ordförande i SFF. Endast två fotoskolor av fyra har fått beviljade anslag från YH-myndigheten.
Fotoskolan i Stockholm och Nordens Fotoskola, Biskops Arnö beviljas anslag som kvalificerade yrkesutbildningar och kan ta in nya elever till hösten. Däremot får inte Fotoskolorna i Gamleby och Göteborg anslag i år och kan inte ta in elever. Fram till 2014 kunde alla fyra yrkeshögskolorna ta in elever varje år och nu är det bara två.
Anki Almqvist anser att behovet av utbildning i fotografi ökar eftersom bilden har blivit allt viktigare i all kommunikation vilket SFF:s rapport "Det nya medielandskapet" som kom i höstas visar.
-Är det något vi behöver i framtiden är det utbildade fotografer och kvalitet i bilderna, säger hon.
-Skolornas egna uppföljningar visar dessutom att en majoritet av de forna eleverna jobbar inom det fotografiska fältet när de är klara med sina utbildningar, säger Stefan Ohlsson som sitter med i ledningsgrupperna för alla de berörda skolorna.
- Situationen i dag är att fotoutbildningarna måste anpassa sig efter förändrade förutsättningar för yrket. Det gäller att lära ut film, visuell kommunikation, bildredigering, entreprenörskap med mera. Dessutom behövs vidareutbildningar för alla redan etablerade fotografer eftersom vårt yrke utvecklas i rasande takt, säger Anki Almqvist.
- Vi behöver på allvar börja diskutera en ny yrkesroll - något som vi tar första steget mot genom vår utbildning med namnet visuell kommunikatör/fotograf, säger Mikael Cronwall, lärare på fotoskolan STHLM som framöver kommer låta sina elever praktisera även hos bildköpare för att öka förståelsen hos fotograferna hur bildköpare tänker.
Det var den 20 januari som Myndigheten för yrkeshögskolan presenterade de 446 ansökningar som beviljas i årets ansökningsomgång och därmed får ingå i yrkeshögskolan. Läs mer