Förbundsnytt | 7 Sept 2020 | SFF

”Bred kompetens i vår teknikgrupp”

Vi har ställt några frågor till Bosse Kinnås, moderator för SFFs teknikgrupp på Facebook.

Foto: Robert Blombäck

Varför behövs ett slutet forum?
I en mindre sluten grupp kan engagemanget och kvaliteten på både frågor och svar bli högre och acceptansen att även ”dumma” frågor finns. Högt i tak men inom de ramar vi satt upp. I öppna grupper fördelas den samlade kunskapen på många så vettiga svar kommer ganska fort. Nackdelarna är att det också dyker upp en väldig massa sämre svar. Alltifrån gissningar, till hitte-på till någon som inte läst frågan utan svarar på något annat. Det blir lätt en massa trams och off-topicfrågor – det som jag kallar brus. Det slipper man i vår slutna grupp.

Vad för slags tekniska frågor kommer upp?
Till exempel ”hur löser jag problemet som dykt upp i (valfritt program)”? Vågar jag uppdatera mitt OS? Eller mitt PS? Vilket ljus (LED eller lysrör och då från vilken tillverkare) för rätt betraktningsljus? Ett verktyg har försvunnit i Photoshop. Hur/var hittar jag det? En del söker tips på program för att ersätta ett nuvarande eller för att kunna göra något man funderar över. Någon har fått har korrupta filer – hur löser man det?

Vad finns för kompetens i gruppen?
Väldigt stor och blandad, det vill säga inom många kunskaps- och intresseområden. Men vi skulle vilja bli fler som engagerar oss, så gå gärna med!

Vad vill du se mer av i framtiden?
Kanske även tips, lite ”tutorial”aktiga texter från oss gruppmedlemmar – kompetensen finns ju. Man kan ju skriva ihop något tips och lägga det i gruppens filarkiv. Jag skulle även gärna se mer frågor om rörlig bild. Att gruppen inte bara är ett ställe dit man kan vända sig för att få svar på en fråga men också en grupp för tips om sådant man inte visste att man behövde, kunskap man inte visste att man saknade och ett ställe där man gärna delar med sig av det man är bra på. För alla är bra på något. Det kanske finns flera ”Stefan Ohlssons” därute som kan ge sig till känna.

Är du inte redan med? Gå med i Teknikgruppen här.