Förbundsnytt | 29 Maj 2020 | SFF

De får stipendier från SFF 2020

Pontus Johansson får åka till Grez sur Loing utanför Paris, Elisabeth Ubbe, Håkan Larsson och Louise Enhörning får SFFs rese-och utbildningsstipendier.

De får stipendier från SFF 2020 Foto: Håkan Larsson

Foto: Håkan Larsson, en av SFFs stipendiater 2020.

Under Svenska Fotografers Förbunds årsstämma den 29 maj offentliggjordes vilka fotograferna är som fått förbundets fyra stipendier 2020.
 
Pontus Johansson är årets vinnare av SFFs vistelsestipendium i Grez sur Loing. Pontus jobbar i ett bild- och konstkollektiv som heter Dstm – Don’t stop the motion och arbetar både med fotografi och film. Han valdes ut för att kunna fortsätta med sitt innovativa arbete inom stop motion-film. Under vistelsen i Frankrike kommer han, förutom att inspireras av miljön, och de andra konstnärerna på plats, att arbeta intensivt med ett nytt filmprojekt med arbetsnamnet Ruin. I denna film rör sig människan i landskap konstruerade av skräp, återvunna material och artefakter; detta sker i en osäker samtid, möjligtvis på väg mot historiens slut.
 
Elisabeth Ubbe får SFF:s rese- och utbildningsstipendium för sitt arbete med födande kvinnor. I sina projekt arbetar hon engagerat med frågor kring kvinnors rättigheter och livsomständigheter och bygger alltid upp meningsfulla relationer med de avbildade. Det aktuella projektet leder Elisabeth till Danmark där hon ska följa barnmorskor i sitt arbete med nya former av vård kring födandet och ska sedan presentera bilderna under en FN:s kvinnokonferens i New York.
 
Håkan Larsson har själv en bakgrund både som dansare och danslärare, och i sin yrkesroll som fotograf befinner han sig fortfarande nära dansen, både i studio och på scen. Vi fascineras av hans spänningsladdade och dynamiska fotografier och vill ge honom möjligheten att fortbilda sig med hjälp av rese- och utbildningsstipendiet. Resan ska föra Håkan till New York och en workshop hos den ansedda dansfotografen Rachel Neville.
 
Louise Enhörning skriver att hennes konstnärskap tog sin början under en period i barndomen då hon var sängliggande och byggde intrikata fantasivärldar på sitt sovrumsgolv. Hennes fotografier är fortfarande lika fantasieggande, fulla av former, symboler och färger som sätter igång våra associationer när vi ser dem. När Walt Disney skapade sina temaparker var syftet att underhålla både barn och vuxna med hjälp av uppbyggda miljöer, med populära folksagor som förebild – vilka i sin tur dock ofta är misogyna. Louise får SFF:s rese- och utbildningsstipendium för att besöka och fotografera Disneyland utanför Paris.

Här kan du läsa om SFFs olika stipendier

SFF och Fotoförfattarna delar årligen ut stipendier för cirka 100 000 kronor. Till utbildning och resor men även för vistelser i Frankrike och Grekland. Foto: Kicki Lundgren, stipendiat 2019.  Läs mer