Förbundsnytt | 7 Maj 2022 | SFF

De får stipendier från Svenska Fotografers Förbund

Under förbundets årsstämma fredag 6 maj tilldelades Susanne Kronholm, Maria Mäki, Jenny Hammar och Jessica Segerberg stipendier från SFF.

De får stipendier från Svenska Fotografers Förbund 2022års stipendiater Jessica Segerberg, Susanne Kronholm, Maria Mäki och Jenny Hammar. Foto: Felica Gränd

2022års stipendiater Jessica Segerberg, Susanne Kronholm, Maria Mäki och Jenny Hammar. Foto: Felica Gränd

Susanne Kronholm tilldelas vistelsestipendium till Grez-sur-Loing. Stipendiet delas ut av Svenska Fotografers Förbund och Gefvert Försäkringsmäklare.

Milo. Foto: Susanne Kronholm

Juryns motivering:
Under din vistelse i Grez sur Loing ska du få möjlighet att arbeta med ditt omfattande foto- och filmprojekt om pojkar i vår samtid, framför allt strukturera och destillera materialet. 

Vi ser potentialen i ditt tidsdokument och att det kommer bli mer värdefullt ju längre tiden går. De långa linjerna i berättelsen säger något, inte bara om pojkarna som individer, utan även om samhällets utveckling och hur det är att växa upp och bli man.  

Då, nu och framtid.  

Tre SFFs utbildning- och resestipendier delades ut:

Maria Mäki:

Ljudmila: Foto: Maria Mäki

Juryns motivering: Berättelser om vardag och ursprung är viktiga för att förstå vem man är och öka medmänskligheten i världen. Ditt poetiska bildspråk gör oss nyfikna på att veta mer om andra- och tredje generationens Sverigefinnar i Medelpad. Vi fram emot att se nya ärliga bilder i stället för de klassiskt stereotypa. Lycka till! 

Jenny Hammar:

Foto: Jenny Hammar

Juryns motivering: Med en målmedveten stipendieansökan där både resa och utbildning vävs samman är vi övertygade om att vårt bidrag kommer att göra stor nytta.  

Under arbetet med organisationen i Kenya får du möjlighet att utöka din verktygslåda med film och efterarbete, vilket vi tror är en bra väg framåt. Dessutom bidrar ditt arbete till att öka kunskapsnivån om mensskydd för att tjejer ska ha samma rätt att gå i skolan som killar. Vi är imponerade av ditt driv och engagemang. Genom ditt sätt att respektfullt porträttera tjejer som utstrålar styrka ser vi framför oss ett väldigt lyckat projekt med många vinnare. 

Foto: Jessica Segerberg

Jessica Segerberg
Juryns motivering: Du önskar att söka dina rötter och vi vill gärna följa med på din inre såväl som yttre resa i vår samtid. Tack vare ditt stämningsfulla bildspråk kan vi spegla oss i dina möten med andra människor längs din väg. Du fångar tidsmarkörer som känns viktiga att bevara för att undvika rotlöshet. Vi hoppas att vårt bidrag till ditt fotografiska projektår leder till att du skapar fler magiska berättelser med text och bild i samklang och att du hittar hem. Lycka till!