"Den nya världen och den nya fotografen"
Den 26 -27 april anordnar SFF och Fotografiska två dagar med seminarier och föreläsningar av fotografer i världsklass. Fokus de här dagarna är på alla som är yrkesverksamma eller jobbar professionellt med fotografi. Foto: Frida Vega Salomonsson.

Foto: Frida Vega Salomonsson för Marimekko. Salomonsson deltar i ett samtal om den nya fotografrollen på lördagen 27 april.
Alla SFF-medlemmar går in gratis på Fotografiska under helgen mot uppvisande av medlemskort som finns i inloggat läge. Fotografiska Photomarket pågår till och med söndagen 28 april. Programmet är ett samarbete mellan SFF och Fotografiska.
På fredagskvällens AW klockan 17 bjuds SFF-medlemmar på gratis macka och valfri dryck (öl/vin) i baren. OBS anmälan är stängd.
Fredagen den 26 april
Den nya världen (Bildens makt)
11.00–11.45. Att göra de osynliga synligt. I en tid då vi skapar vår bild av världen främst genom film och fotografi, finns det som inte finns på bild? Under åtta år följde Åke Ericson romer i tio länder för att synliggöra en av Europas mest utsatta folkgrupper. Projektet har visats som utställning på Fotografiska, och nu har det också blivit bok. Samtal med Göran Segeholm, Fotografiska.
13.00–13.45. Fotografi är vårt förstaspråk. “Vi bryr oss inte om ifall bilden är falsk – vi tror på den ändå.” Den amerikanska fotografen Alison Jackson berättar om sin utställning Truth is dead som visas just nu på Fotografiska. Moderator: Göran Segeholm, Fotografiska.
14.00–15.30. Bilden skapar världen. Hur påverkas vi av bilder och hur vi kan använda bilder för att påverka andra? Deltagande: Jeppe Wikström, förläggare, Jenny Maria Nilsson, skribent, Aida Chehrehgosha, fotograf. Moderator: Jenny Morelli, chefredaktör Fotografisk Tidskrift.
16.00–17.00. Varför har bilden så stor makt över känslan? Bilder påverkar inte bara hur vi känner, utan också hur vi tänker. Men varför är det så? Vad säger forskningen? Ett samtal med psykologiprofessor Emily Holmes vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet. Moderator: Göran Segeholm, Fotografiska.
27 april
Den nya fotografen (Visuell kompetens)
11.00–11.45. Från coverband till originalartist. När Jessica Wikström började arbeta som yrkesfotograf 2010 upptäckte hon att det inte alls var vad hon hade hoppats på. Många av hennes uppdrag gick ut på att hon skulle uppträda som något slags bildens coverband, som imiterade andra men aldrig bidrog med något eget. Hur fick hon lusten tillbaka? Och varför kom kunderna då?
Moderator: Göran Segeholm, Fotografiska.
13.00–13.45. Vad händer med fotografrollen egentligen? Vi konsumerar mer fotografisk bild idag än någonsin tidigare, men samtidigt upplever många fotografer att det blir allt svårare att överleva ekonomiskt. Allt fler bilder som produceras i professionella sammanhang tas av fotografer som varken har utbildning eller träning. Vad betyder det för bildkulturen? Med Göran Segeholm, Fotografiska
14.00–15.30. Debattsamtal. Framtidens fotograf. Paulina Holmgren, fotograf och ordförande för Svenska Fotografers Förbund. Jesper Holst, Senior Creative Partner Åkestam Holst, Frida Vega Salomonsson, fotograf, Måns Langhjelm, bildredaktör GP. Moderator: Jenny Maria Nilsson, skribent.
16.00–17.00 Workshop – träna upp din visuella intelligens. Sist på lördagen får alla en chans att träna upp sin visuella intelligens. Jämlikhetskonsult Irja Berntson utmanar våra invanda spår att tänka visuellt.
Jag vill beställa en prenumereration på Fotografisk Tidskrift. 450 kronor/för 2022 (Utland: 700 kronor/helår) Fält med asterisk är obligatoriska.

Bli medlem
Svenska Fotografers Förbund är Nordens största intresseorganisation för professionella fotografer. Ansök här