Förbundsnytt | 11 Jan 2022 | SFF

"Det kommer ta lång tid innan vår bransch repar sig"

Den 12 januari inför regeringen nya restriktioner för att begränsa smittspridningen.  Kultursektorn drabbas förstås av nya regler kring publiktak och avståndsregler. – Nu skjuts möjligheten till återstart på framtiden, det kommer ta lång tid innan vår bransch repar sig, säger SFFs ordförande Paulina Holmgren.

Hur ser du att våra medlemmar kommer drabbas? 
-Det största bortfallet för oss i branschen är ju de uppdrag som kopplade till där människor möts i olika sammanhang. Så fort restriktionerna börjar gälla så påverkar det förstås många av oss negativt. Det handlar inte bara om de jobb som ställts in, utan även de uppdrag som aldrig blir av. När pandemin fortsätter skjuts även möjligheten till en återstart på framtiden. Det kommer ta lång tid innan vår bransch repar sig, om den någonsin kan komma tillbaka till samma nivå återstår att se, säger hon. 

Tidigare i höstas beskrev Paulina Holmgren en krönika om vad som hände när restriktionerna släppte hur alla jobb kom samtidigt och stressen blev stor att klara av dem under ett par höstmånader.  

Ser du någon risk att det blir på samma sätt i år?
-Ambitionen är ju att ta bort restriktionerna så snart situationen inom hälso- och sjukvården stabiliserat sig. Vi får hoppas att vi fort är där. Men med kultur är det ju inte så att man inte kan koppla på och av den som en strömbrytare. Nedstängningarna får ju konsekvenser lång tid framöver. Det är för tidigt att säga vad som händer framöver. Vi får hålla koll, säger hon. 

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter uttalade sig i Dagens Nyheter i morse och sade att regeringen arbetar aktivt med att ta fram nya stöd.   

Har du några synpunkter på framtida stöd?
-Jag hoppas i sådana fall att de utformas så att våra medlemmar i högre omfattning kan ta del av dem, så var det ju inte riktigt sist. Då sa man att krisstöden skulle gå till en bred krets av kulturskapare, men när stipendierna kom var många av våra medlemmar inte berättigade. Många kulturskapare hamnar fortfarande mellan olika insatser. Regeringen måste en gång för alla bestämma sig var den form av kulturutövare som t ex fotografer ”hör hemma” för som det är nu hamnar dessa mellan olika insatser och olika departement där man pekar på varandra. Det är inte ansvarsfullt och inte hållbart.  

Läs tidigare publicerade artiklar här:

 Om regeringens corona-satsningar

Bli medlem i Svenska Fotografers Förbund

Svenska Fotografers Förbund är Nordens största intresseorganisation för professionella fotografer. Vi vill främja utvecklingen av fotografi och bevaka och befordra fotografins utövares intressen. Dessutom får du många förmåner som medlem. Läs mer och ansök här