Debatt: Ersättningsutredningen speglar inte verkligheten
Utredningen om vissa ersättningsfrågor på upphovsrättsområdet har nu presenterat sitt betänkande.
Streamingstjänsterna har ökat explosionsartat inom musikområdet och film, men även på senare år inom litteraturen genom ljudböckernas intåg. Men på vilket sätt är då detta relevant för fotografer?
Bilder av fotografer, bildkonstnärer och illustratörer används i exempelvis radio, TV, digitala presspublikationer, men även rapporter av olika slag på företag hemsidor. I samtliga dessa fall är det vanligt att det upphovsrättsligt skyddade materialet tillhandahålls på begäran, dvs de laddas ner eller streamas. De villkor som avtalas när andra än upphovspersonerna gör sådana förfoganden med materialet varierar i stor utsträckning.
– Digitaliseringen har skapat nya affärsmodeller men lagstiftningen har inte hängt med. Nu fanns chansen att ta ett nytt helhetsgrepp. Det lilla positiva är att arbetet som vi och de andra bildorganisationerna gjort att försöka påverka utredningen resulterat i att våra yrkesgrupper nämns i utredningen. Dock främst utifrån ett anställningsförhållande och inte som frilans, vilket är problematiskt och långt ifrån speglar verkligheten. En snabb analys visar att utredningen i princip inte innehåller några förslag alls som kommer att stärka upphovspersoners och utövande konstnärers ställning. Men djupare genomläsning och analyser krävs, säger Angelica Månsson-Gerde, verksamhetsledare Svenska Fotografers Förbund.
Utredningen hade i uppdrag att ta ställning till om det bör införas en så kallad oavvislig ersättningsrätt, en garanterad minimiersättning i on demand-situationer som inte kan förhandlas bort. Utredningen skulle också ta ställning till om det finns behov av ett nytt och frivilligt system för tvistlösning utom domstol mellan upphovsperson och den som förvärvat rättigheter till utnyttjandet av verket eller framförandet. Med utredningen gavs bland annat möjlighet att föreslå en så kallad oavvislig ersättningsrätt, en garanterad minimiersättning i on demand-situationer som inte kan förhandlas bort.
– Jag reagerar på var utredningen landat och ser flera brister i verklighetsbeskrivningen. Vi fotografer och upphovspersoner måste få skäligt betalt när det vi skapar konsumeras. Därför har vi gemensamt med de andra organisationerna inom musik, ord, bild och form gått ut med en debattartikel där vi kritiserar utredningen, säger Paulina Holmgren, ordförande Svenska Fotografers Förbund.