Fotoförfattarna | 27 April 2022

Fotobokscirkel med Elin Berge på temat migration

I denna cirkel finns möjligheter att diskutera utvalda fotoböcker och titta bland annat på böckernas bildsekvens, bilden och textens förhållande, fotografens intention, metod och djupliggande mening. Cirkeln vänder sig till fotografer som själva arbetar med fotoböcker, eller vill göra det. Andra fotointresserade som vill få en djupare insikt i berättandet med fotografi i bokform är också välkomna att delta. Cirkeln leds av  Elin Berge, fotograf, som tidigare gjort fotoböckerna Slöjor, Drottninglandet, Kungariket och Awakening.  

Fotobokscirkel med Elin Berge på temat migration Foto: Elin Berge. Håkan and Thongluk, Högås, 2007.

Foto: Elin Berge. Håkan and Thongluk, Högås, 2007.

Denna gång diskuterar cirkeln böcker med olika perspektiv på temat migration – Sune Jonssons klassiska dokumentation Bilder från den stora flyttningen (1964), Tina Enghoffs medskapande metod i boken Migrant Documents (2013) och vidare till ett konceptuellt berättande i Diana Markosians personliga skildring av sin familjs resa från postsovjetiska Ryssland till USA i boken Santa Barbara (2020). Böckerna i boklistan finns att låna på bibliotek eller att köpa.   

Förutom dessa finns även utrymme att presentera och prata om andra böcker på temat. Medlemmarna får gärna ta med egna favoritböcker de vill berätta om för cirkeln. Under perioden med fotobokscirkeln kommer utställningen med böcker ur Svenska Fotobokspriset 2022 visas på museet så tillfälle finns att även plocka upp aktuella böcker på temat.

 Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi bjuder på kaffe och kaka.  

När: Onsdagar 16:00–18:00, 11 maj, 18 maj och 1 juni. 
Var: Sune Jonssons Centrum för Dokumentärfotografi, Umeå.
Kostnad: 600 kr inkl moms. Medlemmar i Fotoförfattarna och/eller Centrum för fotografi 400 kr inkl moms. 
Max 10 deltagare, varav en plats är digital via zoom. 
Anmälan sker till mia.bengtsson.plynning@centrumforfotografi.se 

Fotoförfattarna i samarbete med Centrum för fotografi.