Förbundsnytt | 18 Nov 2021 | SFF

Fotograf och arkitekt får upphovsrättspris

Fotografen Mikael Olsson och arkitekten Petra Gipp får 2021 års Alis-pris för sin kamp för att bli namngivna på ett korrekt sätt för sin medverkan vid Arkitekturbiennalen i Venedig 2018.

-Det känns väldigt bra och en stor ära att få detta pris från ALIS . Det sänder en tydlig signal om att en statlig myndighet som Arkdes skall följa avtal. Tack till ALIS som uppmärksammar oss i denna viktiga fråga. Jag vill också rikta ett stort tack till  Fotografernas Förbund och Sveriges Arkitekter, säger Mikael Olsson.

Bakgrunden är att Gipp och Olsson anlitades 2017 av statliga Arkitektur- och designcentrum, Arkdes. Uppdraget var att göra en skulptural och fotografisk tolkning av byggnader ritade av Sigurd Lewerentz.

Resultatet ställdes ut under Arkitekturbiennalen i Venedig 2018, men när deltagarförteckningen offentliggjordes fanns inte deras namn med, utan i stället namnen på tre anställda vid Arkdes.

Flera månader före utställningen tog de kontakt med Arkdes och begärde att de skulle rätta till namngivningen. Men inte heller i den tryckta huvudkatalogen står de med som upphovspersoner, utan som samarbetspartners.

Alis upphovsrättspris delas i år ut för tjugonde gången. Prissumman är 25 000 kronor.  Läs mer