Förbundsnytt | 30 Jan 2023 | SFF

Hej Maria-Thérèse Sommar! Varför blev du medlem i SFF?

”Möjligheten till proffshjälp inom juridik och prissättning var alltså främsta anledningen till att jag gick med, men jag ville också ingå i ett sammanhang och vara med i ett förbund.”

Hej Maria-Thérèse Sommar! Varför blev du medlem i SFF?

Foto: Maria-Thérèse Sommar

Jag hade använt mig av prislistan ”Vad kostar en bild” flera gånger för att kolla av mina egna nivåer redan innan jag blev medlem; det var så jag hittade till er. Hade även läst en del under ”Rådgivning och juridik” för att lära mig mer och stärka mig i min roll som yrkesmänniska och företagare. 

Att jag tog steget och blev medlem berodde på att en stor organisation otillåtet använde ett av mina konstfotografier, som dessutom hade särskilt personligt värde för mig. Jag visste vad jag hade för rättigheter, men det gällde en koloss med egna advokater och därför ville jag ha uppbackning och möjlighet att fråga en jurist om råd. Det fick jag, och det hela gick väldigt bra.

Kort därefter ville Viaplay köpa in ett antal bilder av mig till en dokumentär, och då var det värdefullt att bolla prissättning med rådgivare på SFF.

Möjligheten till proffshjälp inom juridik och prissättning var alltså främsta anledningen till att jag gick med, men jag ville också ingå i ett sammanhang och vara med i ett förbund. Det är lätt att som frilans på heltid känna sig som en ensam ö, kanske särskilt i norra halvan av landet. Jag är baserad i Höga kusten, och på startsidan i ”Sök fotograf” måste man zooma in tre gånger för att skymta min existens i en till synes tom del av Sverige, den halva som är Norrland. Nu ser jag fram emot de förändringar ni håller på att göra i den tjänsten, så att den erbjuder en jämnare och rättvisare synlighet, för den skulle kunna vara ett väldigt bra verktyg.

Namn: Maria-Thérèse Sommar
Bor: I Härnösand, men jobbar överallt. 
Hemsida: afiori.com