Fotoförfattarna | 31 Jan 2023 | SFF

Just under himlen finns inspirationen

Hur hittar man nya sätt att förmedla vad som finns inom en när livet träffar hårt? I Roine Magnussons och Erik Halldéns kommande bok Just under himlen får vi följa med på en berättelse om jakten på nya grenar och nya stigar, i en färd från det dunkla mot livets ljuspunkter. I en nyproducerad film av Jonas Classon får vi följa processen bakom fotoboken som kommer ut under våren.   

Livet är stundtals klaustrofobiskt. Det kommer tillfällen då våra världar sluter sig och inte längre tillåter oss den rymd som är lugnet och stillheten. Vår vardags väggar närmar sig lika plötsligt och oanmält som det första ogenomträngliga augustimörkret. Det självklara i ett andetag känns plötsligt främmande och luften tycks inte längre fylla våra lungor. Denna plats saknar återvändo. Vi kan endast lämna den genom avsked och fram-steg. I hopplösheten gäller det att finna något som skänker oss åtminstone illusionen av en ljusning. Ett tidsfördriv, ett sällskap, ett föremål som symboliserar morgondagen. Något som hjälper oss att övervinna våra tvivel. Klaustrofobins motsats, den öppna formen. För någon är det ett fotografi från barndomen, för någon är det kanske Arvo Pärts Spiegel im Spiegel, för en annan är det Stig Dagermans Höst. Eller så är det kanske det avlövade trädets grenar i möte med himlen. 

– Utdrag från Erik Halldéns introduktionstext från boken. 

Roine Magnusson, är fotografen som aldrig slutar att vara nyfiken. Han har sina rötter i traditionellt naturfoto men har hela tiden sökt sig vidare i formspråk, perspektiv och ljussättning. Med en bakgrund som fågelskådare har han yrkesverksamt fotograferat sedan början på 90-talet och efter att ha debuterat med sin första bok vid 27 års ålder har det blivit fjorton böcker till. Han blev utsedd till Årets naturfotograf 2017 av Naturvårdsverket, boken Nära fåglar blev 2017 nominerad till Augustpriset och samtidigt prisad av svensk bokkonst. Han har också vunnit Pandapriset från WWF två gånger. Just under himlen är den andra boken som han gör tillsammans med Erik Halldén, boken FÅGELTORN kom ut 2021 med samma upphovspersoner. Läs mer om Roine på roinemagnusson.se.

Erik Halldén, född 1985. Uppvuxen i Stockholm och Köpenhamn. Sedan en handfull år tillbaka bosatt på södra Öland. I den tidigare produktionen finns kokböcker, novellsamlingar, barnböcker, essäer och en lång rad artiklar rörande konst, litteratur och sällsynta fåglar. En litterär vagabond med dragning till de smalare ämnena. ”Just under himlen” är den andra boken han gör tillsammans med Roine Magnusson.

Jonas Classon (född 1997), är naturfotografen med hela världen som arbetsplats. Hans fågelbilder har visats i en rad länder, och han har belönats med flera internationella priser. Jonas är dessutom ambassadör för Canon och Focus Nordic. Classon har fotograferat sedan barnsben och driver eget galleri i Marieberg Galleria utanför Örebro. Han har sin ringa ålder till trots utkommit med två böcker ”Svart album” samt ”Lappuggla – Skogens dolda väsen”. Den första om hur naturfotografiet blev en räddning från en nattsvart sjukdomsperiod, den andra om lappugglans nattliga tillvaro. Läs mer om Jonas på jonasclasson.se.
 
Just under himlen
Foto: Roine Magnusson
Text: Erik Halldén
Form: Mats Fredriksson
Film och klipp: Jonas Classon 
 
Håll utkik efter boken på roinemagnusson.se.