Ordförande | 6 Dec 2021 | Paulina Holmgren

Ljuset väntar runt hörnet!

Efter pandemin, en stressig höst, skriver SFFs ordförande Paulina Holmgren i sin krönika.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck

”Vi har alldeles för mycket pengar kvar i marknadsföringsbudgeten för 2021…” Inte bara ett samtal från kund öppnas med denna replik. Det händer flera gånger i veckan nu.

Det har gått drygt ett och ett halvt år sedan pandemin bröt ut och för många fotografer har verksamheten saktat ned eller stått stilla. Kanske allra mest kännbart för de som jobbar mycket mot kommersiella kunder som strypt sin marknadsföring under alla restriktioner som begränsat samhället.

Hösten kom som lite av en chock när alla började tro att vi kanske närmade oss ett slut på detta. Jag upplevde det lite trögt och trevande till en början, men sedan var det som att vattenmagasinet i kraftstationen plötsligt skulle tömmas och vårfloden kom alldeles för tidigt. Jag sköljs över av en liten känsla av stress.  Men det här var en ny form av stress som inte handlar om att det inte kommer in några jobb – utan i stället för många på samma gång.

Vem kan tacka nej till uppdrag då allt stått stilla så länge? Nej, då väljer man att jobba ännu mer. Kvällar och helger. Vad som än krävs.  Så är det att vara egenföretagare. Ett liv man lärt sig att leva med, men det känns ändå annorlunda nu med tanke på hur situationen varit sedan mars 2020.

Som fotografer är vi ofta längst ner i näringskedjan. Vi är till största del den som är sist in i alla uppdrag. Det kan handla om projekt som byråer och kund har planerat länge. Vi får korta deadlines och förväntas leverera oavsett hur lite tid vi får på oss. Och ofta har de redan satt en budget som kanske redan har skenat i väg i många timmar innan vi kom in, vilket innebär att man då även pressar priset mot oss som ska skapa innehållet. Jag vet att alla projekt skulle bli så mycket bättre om vi som kan bildspråket och vet hur man kan kommunicera visuellt bjöds in i processen tidigare. Jag vill också nämna att det finns goda exempel på kunder som vet allt detta och är betydligt mer inkluderande i ett tidigt skede.

Det är, och har varit en längre tid, en intensiv period för hela förbundet. Jag har definitivt jobbat alldeles för mycket, men det är svårt att släppa saker man brinner för. Även inom SFF känns det som att allt ska hända just nu. Innan lucia ska remissen till DSM-direktivet ligga klar, kansliet ska flytta och till det ska nya, tekniska lösningar landa och fungera. Jag är glad att Angelica, vår nya verksamhetsledare, är full av energi och finns med oss på den här resan.

Det är den mörkaste tiden nu, men ljuset finns där och väntar runt hörnet. Jag ska göra mitt bästa för att försöka hålla balansen och inte braka in i julen och somna vid julbordet.

Hoppas att återstarten sker smidigt för alla er medlemmar och att ni inte försöker utföra alla årets missade uppdrag nu under december månad. Jag önskar er en fin jul med ledighet och ett gott nytt 2022. Vi ses på andra sidan!

Paulina Holmgren, ordförande SFF

Läs fler krönikor av Paulina Holmgren här