Förbundsnytt | 17 Maj 2023 | SFF

Lyckad årsstämma 2023

Tack till alla er som kom till årsstämman! Det blev en fullspäckad dag med mingel och inspirationsföreläsningar. Dessutom utsågs årets stipendiater. Läs vidare för mer om våra stipendiater, samt länk till bilder från stämman. 

 

Lyckad årsstämma 2023

Foto: José Figueroa

Brita Nordholm, Johan Bävman och Ewa Stackelberg tilldelades SFF rese- och utbildningsstipendium. Bengt af Geijerstam fick vårt vistelsestipendium till Grez-sur-Loing.

Brita Nordholm: 

Brita Nordholm väljer att visa sin fotokonst i det offentliga rummet. Med en egentillverkad hålkamera gör hon svartvita suggestiva bilder som direkt gör åskådaren mottaglig inför hennes verk. Med en Street-artists progressiva framtoning sällar hon sig till traditionen med artister som Anonymouse, Banksy och Liberty Du. Fotokonst som inte går att värja sig mot i en värld med minskade anslag för just konst. Brita tillgängliggör och demokratiserar fotokonsten. Hon är en verklig ambassadör för fotografer, skriver juryn i sin motivering. 

Johan Bävman: 

Johan Bävmans engagemang och framgångsrika arbete med att sätta fokus på papparollen följer vi med stor spänning. ”Swedish Dads” är ett mycket starkt fotografiskt arbete i vilket han i bästa dokumentärfotografiska anda tagit personliga porträtt av föräldralediga pappor med sina barn med både humor och värme. Det har också haft stor politisk påverkan på platser runt om i världen där bilderna har vistats. Nu vill han fokusera mer på Japans föräldraledighet som, trots att de har bland de världens mest generösa villkor, bara nyttjas av 13% av papporna (mot Sveriges 80%). Vi vill stödja Johan dåhan med filmkameras hjälpska utforska den manliga rollen i Japan med fokus på förhållandet barn och arbete, maskulinitet och föräldraskap, skriver juryn i sin motivering. 

Ewa Stackelberg: 

Eva Stackelberg har genom sin mångåriga bildproduktion visat på en aldrig sinande nyfikenhet och hennes verk har alltid hållit hög konstnärlig nivå. Ständigt tar hon sig an nya utmaningar både vad gäller teknik och visuella berättelser. Att integrera broderi i sitt fotografiska arbete låter spännande och går i linje med vad vi känner till om Evas tidigare sökande och utforskande arbete. Vi vill gärna ge henne möjlighet att vidareutveckla denna metod och ser fram emot att få se vad hon kommer fram till, skriver juryn i sin motivering. 

Bengt af Geijerstam: 

Vad rymmer ett helt liv som fotograf? Dokumentärfotografen Bengt af Geijerstam har gjort resor och reportage från 60-talet och framåt som var spännande redan då och som efter den tid som passerat får ytterligare en dimension. Bilder från en svunnen tid som förtjänar att återigen få se dagens ljus. Efter en lång och trogen tjänst som fotograf och ett långvarigt engagemang i frågor som rör fotografi och fotografers villkor vill SFF ge möjligheten för Bengt att åka till Grez sur Loing. Där ska han samla ett urval av sitt fotografiska livsverk i text och bild, skriver juryn i sin motivering.

På plats fanns också Ola Kjelbye, Björn Nilsson, Xenia Nikolskaya, Cecilia Nordstrand och Maj-Lis Andersen som alla tilldelats Fotoförfattarnas vistelsestipendium till Kavalla i Grekland. Samt Helga Härenstam som tilldelats Fotoförfattarnas vistelsestipendium till Paris.

Vi hade även detta år äran att få stå värd för utdelningen av Lars Tunbjörk-priset som tilldelades Pieter Ten Hoopen.

Vill du se bilderna från dagen? Du hittar albumet med bilder av José Figueroa här.