Förbundsnytt | 24 Maj 2023 | SFF

Magnus Lindbom utsedd till årets naturfotograf 2022

Naturvårdsverket har utsett är Magnus Lindbom till årets naturfotograf 2022. Priset delas ut för 32:a året och prissumman är 25 000 kronor.

Magnus Lindbom utsedd till årets naturfotograf 2022

Foto: Magnus Lindbom

– Magnus Lindbom får priset för sina skildringar i bild av den svenska fjällvärlden. Lindboms fotografier sätter de storslagna fjällvidderna i fokus. Med teknisk briljans och närvaro förmedlar han ljusets och årstidernas prägel på landskapet. Genom sina fotografier, från envist genomförda enmansexpeditioner, låter han betraktaren få följa med till de mest avlägsna delar av vår svenska fjällvärld. Där förvandlar han vildmarkens skönhet till en källa där vi finner viktig inspiration, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket.

Naturfotografen Magnus Lindbom är född och uppvuxen i södra Stockholm. Hans karriär som fotograf startade för 20 år sedan då han gjorde sin första längre fjällvandring till den karga dalen Unna Reaiddávággi i Kebnekaisefjällen. Det var där Magnus förstod vad det var han skulle ägna sig åt, skildra den svenska fjällvärlden i bild. Magnus bor sedan flera år tillbaka i Östersund.

Årets Naturfotograf Magnus Lindbom

– Det är en ära att tilldelas priset Årets Naturfotograf. Jag har tillbringat år av mitt liv ensam i den svenska fjällvärlden med kameran. I sökandet efter ljuset har jag under mina långa och många gånger krävande äventyr fått uppleva både stora och små ögonblick. Genom mitt arbete som fotograf vill jag skildra och förmedla dessa speciella ögonblick i vildmarken, säger Magnus Lindbom.

Naturvårdsverket delar årligen ut priset Årets naturfotograf till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige. Svenska Fotografers Förbund har en representant i juryn som i övrigt består av representanter från Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, samt Svenska Turistföreningen.

Läs mer om årets naturfotograf Magnus Lindbom här

Bli medlem i Svenska Fotografers Förbund

Inte medlem ännu? Vi har enat naturfotografer, pressfotografer, porträttfotografer med flera  sedan 1895. Här kan du både läsa om alla medlemsförmåner och hitta ansökan om att bli medlem i Nordens största fotograforganisation

Foto: José Figueroa