Förbundsnytt | 14 Febr 2019 | SFF

Många fotografer missar ersättning

Alla som fått bilder publicerade i tidningar eller böcker under 2018 kan söka ersättning, så kallad individuell reprografiersättning (IR). Förra året fick 1855 bildskapare dela 13 023 642 kronor.

IR, Individuell reprografiersättning, är en kompensation för att skolor ska kunna kopiera ur böcker och tidningar i undervisningen. 

– Många fotografer har inte koll på att ersättningen finns och att man kan få pengar i efterhand för publicerade bilder, säger Åsa Anesäter verksamhetsledare på Svenska Fotografers Förbund. Det är inte svårt att söka och när man väl har registrerat bild som publicerats i en bok under det aktuella året får man sedan automatiskt ersättning för den även de kommande fyra åren.

IR-ersättningen 2018 omfattar bilder i böcker utgivna under år 2014 – 2018 och i tidningar/tidskrifter utgivna under 2017.

Det minsta belopp som betalas ut per upphovsman är 250 kronor och det högsta 25 000 kronor för bilder i bok. För bilder i tidning/tidskrift är maxbeloppet 15 000 kronor per upphovsman. För närvarande ersätts högst 50 bilder per bok och 10 bilder per nummer för tidning/tidskrift. För bilder i böcker sker ersättning under fem år, för tidskrifter gäller ett år.

Den 31 mars är sista ansökningsdagen för IR, individuell reprografiersättning, som man anmäler på Bildupphovsrätts hemsida. Läs mer här och läs IR-reglerna här.