Förbundsnytt | 2 Juli 2024 | SFF

Ny i styrelsen: Petter Bülling

Filmfotografen Petter Bülling är ny styrelseledamot i Svenska Fotografers Förbund. Vem är han? Vi har ställt några frågor.

Ny i styrelsen: Petter Bülling

Foto: Självporträtt

Vem är du och vad jobbar du med?
Jag bor i Stockholm och jobbar som frilansande filmfotograf. I dagsläget gör jag mestadels reklamjobb, men även en del musikvideos och kortfilmer. Men jag jobbar mig mot ”dramavärlden” för att filma serier och filmer. 

Hur hamnade du i styrelsen?
Min agentur tipsade mig om att gå med i SFF och då gjorde jag det och gjorde en profil på hemsidan och det var nog på den vägen några i styrelsen upptäckte mig och ville ha med mig.

Vad hoppas du ta med dig i ditt arbete i SFF?
Jag hoppas komma in med ett nytt sätt och tänka kring villkoren för att arbeta med film. Jag tror också att det finns en del rädsla kring filmproduktion och att många inte ge sig in i den här världen. Så jag hoppas kunna avdramatisera det hela lite.  Utöver det så vill jag fortsätta att bygga ett film och foto-community som fler kan helst kan få ta del av.

Bästa tips till stillbildsfotografen som vill börja filma?
Gå ut idag och filma, man behöver egentligen inte så mycket grejer. Iphone eller andra smarta telefoner börjar bli riktigt bra nu så om man har en sådan är det bara att ge sig ut och börja filma och experimentera.  Och det jag skulle lägga mest fokus på är ljus, observera hur naturligt ljus beter sig i naturliga miljöer. För man kommer väldigt långt på naturligt tillgängligt ljus. Fokusera hellre på det som redan finns tillgängligt än att köpa “rätt” utrustning. Låter lite klyschigt men så är det verkligen.