Förbundsnytt | 27 Aug 2021 | SFF

Roger Turesson visas på Galleri Kontrast

På lördag öppnar en retrospektiv utställning med samma namn som boken “Passage” (Kerber förlag). Utställningen visas 28 augusti – 26 september på Galleri Kontrast i Stockholm.

Roger Turesson visas på Galleri Kontrast © Roger Turesson/DN

Ri Wi-Ryong, who is five years old, is one of the most promising pianists at the music school in Chongjin. Chongjin 2019

– Jag har gått igenom allt bildmaterial från mer än 40 år som bildjournalist och gjort ett urval med den vanliga människan i fokus. Jag har haft både Sverige och världen som arbetsfält och bevakat flera stora händelser. När jag får i uppdrag att bevaka ett stort skeende försöker jag även att skildra det lilla perspektivet och hur det påverkar den enskilda människan. Jag har rest med människor som åker på godstågens tak genom Mexiko. De som drabbats av arbetslöshet i lågkonjunkturens Centralamerika och försöker ta sig till USA och ett bättre liv. Det är också bilder från kriget i Syrien men med fokus på hur människors vardag ser ut snarare än striderna vid frontlinjen, berättar Roger Turesson.
På utställningen visas också bilder från krigen i Mellanöstern och forna Jugoslavien, men även vardagsögonblick från Sverige och Nordkorea.
– Totalt har jag gått igenom 400 000 exponeringar på negativ och ännu fler digitala filer. Det har varit ett digert arbete men också intressant och givande. Jag har till exempel fått en tydligare bild av hur mitt sätt att fotografera har förändrats genom åren, säger Roger.
 
Roger Turesson började att arbeta som volontär på Nya Lidköpings Tidningen, och blev därefter anställd på Borås Tidning 1974. Han arbetade sedan Expressens redaktion i Göteborg och Stockholm och var 1988-1991 tidningens utsände fotograf i USA. Han lämnade tidningen 1999 för att bli en av grundarna av bildagenturen Moment. År 2008 rekryterades han som bildchef till Dagens Nyheter och sedan 2010 arbetar han som bildjournalist på DN. Läs mer på Galleri Kontrasts hemsida här.