Förbundsnytt | 24 Mars 2023 | Jenny Morelli

"Så spännande att se hur olika människor har det"

Vi ställde några frågor till David Johansson som korades till Årets Rookie under galan på Nalen i Stockholm den 16 mars.

Foto: David Johansson, se bildtext nedan.

Grattis till priset, hur kändes det att vinna?
Det var helt fantastiskt, jag var inte beredd där på Nalen, det var så många otroligt duktiga fotografer som också deltog.

Du är fotograf på Smålandsposten, berätta mer!
Jag har just nu ett vik och har arbetat här till och från sedan jag gick ut Nordens Fotoskola 2021.  Jag trivs väldigt bra och tycker mycket om att träffa människor. Som fotograf hamnar man i många olika slags situationer, ena stunden är man på en vårdcentral, andra stunden på en grisfarm. Jag tycker det är så spännande att se hur olika människor har det.

Hinner du med något eget projekt?
Ja faktiskt, jag bor med min sambo i en friggebod på en gård där även min 98-åriga farmor Rut Johansson bor. Jag brukar fotografera henne och det känns otroligt värdefullt att få spendera tid tillsammans med henne.

Hur gjorde du urvalet av bilder du skickade till Årets Rookie?
Jag valde ut bilder som jag hade tagit under året och var nöjd med. Jag förstod att bilden på den brinnande kyrkan kunde väcka intresse. Men jag valde också ut bilder som inte var så spektakulära men som jag själv tyckte var bra. Sedan bad jag min bror Natanael Gindemo, som också är fotograf, att slänga ett öga på mitt urval, det är alltid bra att få ett yttre öga på sitt material. 

Bilden ovan föreställer en pojke som blir intervjuad, kan du berätta om den?
Den är tagen på Gothia cup förra sommaren och jag ville skildra det som händer ”bakom” de vanliga sportskildringarna. Den här lilla killen var med i det mexikanska pojklaget som spelade mot Kronobergs lag. De hade åkt hela vägen från Mexiko.  Han var den enda som kunde engelska så laget skickade fram honom när det var dags för intervju, jag tyckte det var rörande. 

Foto: Per Magnusson

Namn: David Johansson
Bor: Ramkvilla, Småland
Instagram: @dav.johansson

David Johansson, Smålandsposten, vann titeln med motiveringen: Den här fotografen skapar en röd tråd i sina reportage, men bilderna står även starka i sig själva. Vi ser en hel berättelse i varje bild. Årets Rookie arbetar med blickar och stark närvaro, skicklig komposition och teknik. Själva urvalet är genomtänkt, originellt och modigt.  I juryn satt SFFs ordförande Paulina Holmgren, Marco Padoan, filmfotograf, Malmö och Fotografisk Tidskrifts chefredaktör Jenny Morelli. Läs mer