Förbundsnytt | 28 Aug 2018 | Åsa Anesäter

SFF stöder DSM-direktivet

Den 12 september är det omröstning om EUs nya upphovsrättsdirektiv, det så kallade DSM-direktivet. -Direktivet är ett viktigt steg mot en mer balanserad och rättsäker upphovsrätt på nätet, säger Åsa Anesäter, verksamhetsledare Svenska Fotografers Förbund. En missuppfattning att direktivet kränker yttrandefriheten, skriver Marika Lagercrantz, KLYS.

SFF stöder DSM-direktivet Foto: Robert Blomback och Madeleine Soder.

SFF:s verksamhetsledare Åsa Anesäter och KLYS ordförande Marika Lagercrantz. Foto: Robert Blombäck och Madeleine Söder.

Undersökningar visar att det är konstnärligt, kulturellt och journalistiskt innehåll som driver den digitala ekonomin framåt. Trots detta når de intäkter som nätet genererar inom den kulturella och kreativa sektorn i mycket liten utsträckning fram till de som skapar innehållet. Direktivet är ett viktigt steg mot att ge fotografer bättre villkor när deras verk används och sprids på nätet.SFF stödjer därför de bestämmelser i direktivet som är till för att stärka upphovspersoner och utövare som avtalsslutande part .

I ett pressmeddelande från KLYS skriver ordförande Marika Lagercrantz att yttrandefriheten är ett fundament för alla som skapar och att det är en missuppfattning att direktivet skulle inskränka den.

– Kulturskapare vill att människor ska ha tillgång till och kunna njuta av deras film, musik, litteratur, scen- och bildkonst på nätet, men de vill också ha en rättvis andel av det värde som deras prestationer genererar, säger Marika Lagercrantz.

-Direktivet rättar till ett fullkomligt vansinnigt förhållande som råder på nätet. Vad jag menar är att multinationella företag kapitaliserar på små företagares tillgångar, exempelvis våra medlemmars tillgångar, mot gällandehttp://fujifilm-dsc.com/en/manual/x-h1/images/osd_mn_sm_af-c_set1_x-h1_en.pnglag, dvs mot upphovsrätten, utan att något händer. Det är rättsosäkert, säger Åsa Anesäter, SFF.

KLYS pressmeddelande hittar du här 

<