Förbundsnytt | 6 April 2020 | SFF

SFFs medlemmar drabbas hårt av coronavirusets effekter

(Uppdaterad text) De som drabbas värst av coronavirusets effekter är frilansande egenföretagarna det vill säga merparten av SFFs medlemskår.

SFFs medlemmar drabbas hårt av coronavirusets effekter

SFF har gått ut med två enkäter, den första besvarades av över 700 medlemmar och den andra av cirka 400.

Nästan hälften av våra medlemmar (48 %) driver aktiebolag och av dem kommer en tredjedel (34 %) att ansöka om korttidsarbete. 50 % har enskild firma och kan inte ansöka om korttidsarbete. Att ändra på regeln för fotografer med enskild firma är vår högst prioriterade fråga nu.

Hälften av våra medlemmar som svarat på enkäten (49 %) är inte berättigade till a-kassa. 47 % säger att de inte skulle vilandeförklara företaget utan driva det så långt det går. 82 % uppger har förlorat jobb på grund av coronaviruset.

Våra medlemmar vittnar om besöksförbud på företag, nedlagda event, konferenser, bröllop, sportevenemang och i princip även alla mindre möten med människor. För en fotograf är det förstås förödande. Vi kan inte sitta hemma och jobba – vårt jobb är alltid ute på plats där människor möts. Och det är den här tiden på året som många av oss vanligtvis drar in som mest pengar, säger Paulina Holmgren, ordförande för Svenska Fotografers Förbund.

De flesta medlemmar hade muntliga uppgörelser om uppdrag och endast 34 personer hade skrivit avtal med kunderna med klausul gällande avbokning. När fotograferna själva i enkäten skattar inkomstbortfall på grund av viruset hamnar den totala summan på 25 miljoner kronor.

-Ingen tjänar på att småföretagare i den kreativa branschen går under. Nu när vi tittar på resultatet från enkäten, svarar 20 % att de tror att de klarar max 3 månader innan de behöver fundera på konkurs. Det är tydligt att det inte finns mycket tid eller marginaler om dessa företag ska överleva säger Åsa Anesäter, verksamhetsledare SFF.

Röster från enkäten:

”Detta är katastrof för oss små företagare. Jag har jobbat i mitt yrke i 25 år och har aldrig varit med om något liknande.”

”Jag hade en dålig ekonomi innan och nu ligger jag sömnlös.”

”Allt är avbokat. Inga uppdrag i kalendern. Osäkert om jag kan ta mig igenom detta.”

”Det är i stort sett tvärnit. Då mina kunder får avbeställningar på sina jobb, sänker de alla kostnader de kan. Säger upp personal, avbeställer jobb med kommande kostnader bl.a. fotografering.”

”Katastrof om det fortsätter så här. Allt jag hade framåt är avbokat! Jag har pengar för en månad men sedan vet jag inte vad jag ska göra. Det som inte påverkas av viruset är ju räkningarna.”

Här kan du läsa mer om SFFs nystartade krisfond och andra artiklar om corona-krisen. Läs mer