Förbundsnytt | 3 Okt 2019 | SFF

Studenter i fokus

En av de främsta uppgifterna Svenska Fotografers Förbund har är att arbeta för bättre villkor för yrkesverksamma inom foto. Att komma ut och informera juridik och arvoden i skolorna som utbildar framtidens yrkesverksamma inom foto är en viktig del i det arbetet. Nu erbjuder förbundet dessutom kostnadsfritt medlemskap för studenter året ut (2019).

Studenter i fokus

Föreläsning för elever på Nordens Fotoskola (YH19). Foto: Jenny Gustafsson SFF

I veckan (oktober 2019) har SFF besökt Nordens Fotoskola på Biskops Arnö och träffat elever som går första året där.

– Det är så viktigt att SFF är på skolorna! För mig är det en självklarhet att vi är starkare tillsammans. Att vara med i förbundet innebär att bidra till arbetet med att höja vårt yrkes status, det innebär också ett stöd i arbetet för skäliga arvoden. Förbundet och gemenskapen hjälper i enskilda fall med tex prisrådgivning och försäkring genom Gefvert men är framförallt en gemensam röst som kan fightas för det som är svårt att fightas för på egen hand, dvs det som gäller oss alla på ett mer strukturellt plan såsom exmpelvis kampen mot fulavtalen. För mig är det en självklarhet att vara medlem i SFF, säger Stina Stjernkvist, styrelseledamot i SFF och tidigare student på Nordens Fotoskola.⁠⠀

Under hösten har SFFs jurister och verksamhetsledare även föreläst på Fotoskolan STHLM som bedriver yrkeshögskoleutbildningarna: Bildbehandlare och Visuell kommunikatör/Fotograf. 

– Dagens elever på fotoskolan och andra fotoutbildningar är morgondagens branschstomme. Det är viktigt med förankring hos studenterna, som är framtiden. Vi vill ge dagens elever den kunskap och verktyg de behöver för att hantera marknadens utmaningar som GDPR och upphovsrätt, säger Eric Asp, styrelseledamot i SFF och yrkesverksam bildbehandlare om SFFs satsning på skolorna. 

Åsa Anesäter, SFFs verksamhetsledare fortsätter – Det är just i början av din yrkesbana som det är extra viktigt att ha förbundets stöd i ryggen. Med bland annat juridisk expertis, kraftigt prisreducerade försäkringar och stöd i företagsfrågor är du bättre rustad för att klara livet som ny på marknaden. Vi erbjuder nya medlemsstudenter gratis medlemskap året ut. 

Under hösten kommer SFF även besöka Akademi Valands fotoutbildning i Göteborg.

Bli medlem – kostnadsfritt för studenter året ut
Studerande inom fotoområdet, sök medlemskap nu och få resten av 2019 kostnadsfritt.

Till mer info och medlemsansökan. Läs mer.

Medlemsförmåner i korthet
Nedan följer ett urval av de förmåner du erbjuds som medlem. Du kan också läsa om hur andra medlemmar ser på förbundet här.

SÖK FOTOGRAF
Alla medlemmar får utrymme för en portfolio på vår tjänst Sök Fotograf. Funktionen Sök Fotograf riktar sig till bildköpare, som där kan söka på en mängd olika fotografiska verksamhetsområden.

AVTALSMALLAR
Som medlem får du ett personligt inlogg och kan ladda ned ifyllbara avtalsmallar. Du får även tillgång till GDPR-säkrade avtalsmallar.

JURIDISK HJÄLP
Som medlem får du personlig juridisk rådgivning av vår förbundsjurist Malin Edin.

PRIS OCH MARKNADSRÅDGIVNING
Två professionella fotografer och en bildredaktör svarar på dina frågor om priser och marknad. 

FÖRSÄKRINGAR
SFF erbjuder dig förmånliga försäkringar genom avtal med Gefvert försäkringsmäklare, skräddarsydda för just yrkesfotografens särskilda behov och villkor. Som medlem i SFF har du 45 % rabatt på alla Gefverts fotografförsäkringar och unika tillägg i Företagsförsäkringen som endast erbjuds SFF-medlemmar.

FOTOGRAFISK TIDSKRIFT
Som medlem får du Sveriges bästa tidskrift för och om fotografi och tillgång till forumet för yrkesfotografer på webben där du kan ställa frågor och diskutera allt från teknik till juridik och tipsa om eller kommentera olika fotografiska arrangemang.  

PRESS- OCH YRKESFOTOGRAFLEGITIMATION
Som medlem i Svenska Fotografers Förbund kan du ansöka om både press- och yrkesfotograflegitimation. För att få presskort utfärdat måste du arbeta till minst 75 procent med fotojournalistik. 

UTBILDNINGAR
För dig som behöver utvecklas och öka kompetensen anordnar SFF utbildningar, seminarier, workshops och annan programverksamhet, i samarbete med andra organisationer, som Centrum för Fotografi, Svenska Tecknare och Konstnärernas riksorganisation. 

STIPENDIER
SFF delar årligen ut rese- och utbildningsstipendier, Kavalla-stipendier, vistelsestipendium till Grez-sur-Loing under november månad samt Svenska Fotobokspriset. 

PENSIONSSPARA
SFF har ett samarbete med PP Pension för att du som egenföretagare och medlem ska kunna trygga din pension. PP Pension har tagit fram ett särskilt pensionspaket till SFF-medlemmar.

RABATT PÅ BÖCKER
20 % på konstbokhandeln Konst-ig i Stockholm.
10% rabatt på bokhandeln på Göteborgs Konstmuseum.

GRATIS INTRÄDE PÅ MODERNA MUSEET
Gäller både i Stockholm och Malmö.

BILLIGARE PÅ SKISSERNAS MUSEUM, LUND
SFF-medlemmar får 25% på inträde mot uppvisande av medlemskort.

FOTOSIDAN MAGASIN
Du får 20 % på Fotosidan Magasin. 

INKASSOTJÄNST
SFF samarbetar med Intrum, Våra medlemmar erhåller förmånliga villkor för de inkassotjänster som Intrum tillhandahåller. 

SUBVENTIONERAD ADVOKATHJÄLP
Du får subventionerat pris på advokathjälp vid rättslig prövning samt olika fasta och tillfälliga rabatter.

TEKNISK SUPPORT
Har du problem med de digitala filerna? Frågor om utrustning? På Facebook har vi en teknikgrupp (Teknikgruppen Svenska Fotografers Förbund) för medlemmar där man kan ställa tekniska frågor.