Förbundsnytt | 11 Sept 2022 | Felicia Gränd

Träffsäkert om samtiden

Första helgen i september var det premiär för Landskrona Fotofestival. Den skånska kuststaden förvandlades återigen till en mikrometropol med fotografi från väldens alla hörn. Text: Felicia Gränd. 

Träffsäkert om samtiden

Foto: Felicia Gränd

Det första intrycket från årets festival är bland annat den internationella utblicken. Spanskfödda kuratorn Monica Allende sätter ett nytt ljus på vår samtid och dess olika bekymmer i form av bland annat nätmobbning, moral i förfall och eurocentrism.   

Både lekfullt och skoningslöst gestaltar till exempel Haley Morris-Cafieros den hånade kvinnokroppen och dess (nät)fiender i utställningen The Disobedient Body.  

Hodar Afshar vänder blicken mot visselblåsarens otrygga tillvaro som inte sällan går snabbt från moraliskt hjältedåd till misstro – och personlig tragedi.  

Finstämd är River Claures utställning Warawar Wawa som väcker liv i den annars gråa kasernplanen i centrala Landskrona. I Warawar Wawa har Calure omgestaltat Antoine de Saint-Exupérys klassiska barnbok Lille Prinsen och han har låtit berättelsen flytta på sig både fysiskt och metafysiskt till hemlandet Bolivia. En lång men välbehövlig resa från Europa.  

Invigningshelgen gick dessutom i fotobokens tecken, och precis som tidigare år kom Fotoboksdagarna i Excercishallen att bli en medelpunkt för fotoboksutställningar, seminarier och hel del fotobokssnack.  

På plats från förbundet var styrelseledamot Anna Nordström. Från Fotoförfattarnas styrelse medverkade Annika Thörn Legzdins, Simon Mlangeni-Berg, Hendrik Zeitler och Jan Töve. Höll i pennan gjorde Felica Gränd, kommunikatör. 

Landskrona Fotofestival pågår 2-18 september och här hittar du hela festivalprogrammet.