Förbundsnytt | 11 Maj 2023

Vad vi gjorde 2022: Ordnade med arkivet

Inför årsstämman den 16 maj passar vi på att berätta om förra årets arbete. Arkivarie Corinne Ericson Reuterswärd hjälpte oss bringa ordning i förbundsarkivet. Några fina fynd har det också blivit.

Vad vi gjorde 2022: Ordnade med arkivet

Foto: Felicia Gränd

Hur har det varit att arbeta med arkivet? 
När man går igenom ett material, ofta bestående av pärmar och lösa pappershögar, som småningom formerar sig till ett mer sökbart arkiv, är det som ett vitt papper, eller som ett pussel. Det har varit två intensiva månader där jag gått från att inte alls veta särskilt mycket om förbundet till att vara helt inkapslad i att reda ut och förstå organisationen och dess historia. Jag har haft det fint och trevligt där jag suttit i lokalerna på Artillerigatan och för en gångs skull inte allena i en källarlokal.  

Vad har du lärt dig om SFFs historia? 
Hur förbundet oavbrutet behövt arbeta med i stort sett samma frågor sedan 1895: fotografens rätt till sin egen bild och att få rimligt betalt för sitt arbete; att man sett hur tekniken alltid varit i stark och snabb utveckling där yrkesfotografens måste vara på alerten. Eftersom arkivmaterialet jag gått igenom domineras av decennierna 1955-2000 syns tydligt hur allt viktigare förbundet spelar som remissinstans, kopplar till sig jurist som hjälper i upphovsrättsliga frågor och tvister, men också hur man varit engagerad i yrkesutbildningar och bok- och utställningsverksamhet. 

Har något du hittat förvånat dig? 
Förvånad kanske är fel ord, men kraften i förbundets engagemang genom tiderna är överraskande påtagligt. Det är ju inget fackförbund som har en tydlig motpart utan en frivilligt organiserad medlemsansluten plattform, som kämpat med hela spektrat av bild och samhälle. 

Här hittar du hela årsberättelsen. Obs du måste vara inloggad för att länken ska fungera. Hoppas vi ses på stämman den 16 maj.

Bli medlem i Svenska Fotografers Förbund

SFF är Nordens största intresseorganisation för de som är yrkesverksamma inom fotografi. Vi vill främja utvecklingen av fotografi och bevaka och befordra fotografins utövares intressen. Ansök här