Förbundsnytt | 9 April 2018 | SFF

Valberedningens förslag på nya styrelsemedlemmar

Det här är valberedningens förslag på ny förbundsordförande och nya styrelsemedlemmar. Lördagen den 14 april håller SFF stämma på Färgfabriken i Stockholm.


Paulina Holmgren
Foto: Cliff Karlsson

Paulina Holmgren är vice ordförande i förbundet, är 43 år och bor i Skellefteå där hon haft sin bas som fotograf och egenföretagare i 20 år. Paulina jobbar med både med stillbild och rörlig bild för redaktionella och kommersiella kunder i Sverige och utomlands. Fokus är människor och befintliga miljöer. Hon har sedan 7 år tillbaka även en anställd, Cliff Karlsson. För ICEHOTEL har man bland annat producerat böcker, utställningar och rörliga produktioner, för att nämna en av de kunder som kanske är mest kända internationellt. Paulina jobbar även med egna konstnärliga projekt. Just nu hänger utställningen ”Cross the Line – om modet att berätta” på MAN – Museum Anna Nordlander.

Paulina gick med i förbundet under tiden på Fotoskolan i Gamleby 1995/1996. Hon har sedan dess varit aktiv medlem, bland annat som arrangör av Norrlandsdagarna. Hon har även varit styrelseledamot i totalt tio år, varav fem år som vice ordförande. Paulina har erfarenhet av styrelsearbete i andra föreningar och bolagsstyrelser. Senast som ordförande i en bostadsrättsförening.

Paulina ser medlemsrekryteringen som en av de allra viktigaste frågorna för förbundet just nu. “Vi måste måste vända den nedåtgående trenden och rekrytera, bland annat den nya genrationen och de som jobbar på nya sätt med den fotografiska bilden. Det är också viktigt att få våra nuvarande medlemmar ute i landet att känna tillhörighet och att de har ett tryggt nätverk bland sina kollegor. Vi ska stötta lokala arrangemang och medlemsmöten.”

Paulina är nyfiken, driven och har stort intresse för frågor som gäller fotografens framtid och yrkesvillkor. Hon har jobbat i branschen i många år, men är fortfarande hungrig på ny teknik och nya utmaningar. Paulina tycker att förbundet bör lyfta och stötta medlemmar att våga prova nya områden, att utbilda sig och utvecklas. “Hur kommer framtida betalningsmodeller att se ut? Hur kommer vårt yrke att förändras i framtiden? Vi ska fortsätta bevaka avtal på marknaden och stötta med juridisk rådgivning till våra medlemmar, men även fokusera på att hjälpa bildköparna göra rätt. Vi ska inte titta på vad vi alltid har gjort och fortsätta i samma hjulspår, utan hitta nya vägar för att möta marknaden. Vi ska våga ta plats och synliggöra förbundets arbete för den stora allmänheten.”

“Lika viktig som framtiden är för oss som ska leva på vårt yrke, är också frågan om att inte glömma vårt kulturarv. Det nationella ansvaret för stillbildsfotografin. Fortfarande, efter så många år av arbete med detta, finns fortfarande ingen som har det övergripande ansvaret för fotografi i Sverige. Ett viktigt arbete som måste fortsätta.”


Lena Granefelt
Foto: Bibbie Friman

Efter avslutade studier på Nordens fotoskola 1992 har Lena arbetat som frilansande fotograf med reportage, reklam, böcker och egna projekt. Nu senast Flora supersum – om det vackra i utslocknade och trädgården som en krigsskådeplats. Lena håller föredrag och har workshops, har inte skrivit på Bonniers eller Allers avtal, har precis börjat redigera film, har tidigare erfarenhet av styrelsearbete genom Bildhuset och CFF. Hon startade och drev Fototidskriften Motiv – ett galleri i tidningsform, har varit fotograferande bildredaktör för det nu insomnade Matmagasinet Hunger. Lena är baserad i Stockholm där hon delar lokal med 10 fantastiska kollegor på Taket i Hammarbyhamnen.


Stina Stjernkvist
Foto: Sofia Nahringbauer

Stina är 25 år och är född och bosatt i Stockholm. Hon är utbildad till bildjournalist på Nordens Fotoskola på Biskops Arnö och tog examen 2017. Stina är inriktad på dokumentärt fotografi och jobbar för bland andra TT Nyhetsbyrån och SVT. För SVT har hon fotograferat Melodifestivalturnén sedan 2015. Stina sitter även i styrelsen för PFK Stockholm.


Tuana Aziz
Foto: Cissi Hagberg

Tuana är 31år och bor och verkar i Skövde där han driver sitt företag Tuana AB. Han startade fotokarriären som frilansande fotograf 2007. 2010 började han jobba som gymnasielärare och fick årets it-pedagogiska pris 2011 men lämnade lärarjobbet ett år senare för att satsa heltid på fotoyrket. Idag jobbar Tuana främst mot företag med både rörligt och stillbild samt håller fotoutbildningar för företag och privat personer. Han har varit medlem i SFF sedan 2013. Han har haft god hjälp av SFF i juridiska frågor och känner sig väldigt entusiastisk att få vara med och arbeta för förbundets utveckling och fotografers villkor.


Eric Asp
Foto: Emelie Sigfridsson

Eric är 29 år och arbetar som Senior retuschör och Post Production Manager på den kreativa studion och bildpartnern Wavy sedan 5 år tillbaka. Wavy har modebranschen som främsta fokus. Eric gick den fotokonstnärliga utbildningen Högre Fotografisk Utbildning på Kulturama 2011-2013 och har tidigare arbetat som assistent, digitech och frilansfotograf. Han bor och verkar i Stockholm, vidareutbildar både retuschörer och fotografer samt har ambitioner att stärka yrkesrollen för retuschörer både inom foto- och reklambranschen i Sverige och internationellt. Medlem hos SFF sedan 2013. Tog en paus från förbundet förra året men är nu tillbaka.

Övriga styrelsemedlemmar hittar du bland stämmohandlingarna i inloggat läge.
Valberedningen är vald av stämman och består av Maria Fäldt, Johanna Norin och Anders Andersson.

Vill du veta mer om hur valberedningen arbetat och vilka riktlinjer de har?  Medlemmar kan logga in och läsa alla dokument här.

(Har du problem att logga in begär du bara ett nytt lösenord till den mailadress som vi har registrerat med ditt medlemsskap.)

Gör din röst hörd. Till stämman den 14 april behövs ingen förhandsanmälan men till övriga program behöver du anmäla dig. Läs mer

Har du inte möjlighet att närvara på stämman men vill rösta kan du ge en annan medlem fullmakt att rösta för dig. Varje medlem kan ta med en fullmakt, inte fler, för annan medlems räkning på stämman.