Förbundsnytt | 22 Okt 2023

Välbesökt panelsamtal om AI på Spegla

Lördagen den 21 oktober anordnade SFF ett välbesökt seminarium och panelsamtal på fotofestivalen Spegla i Norrköping.  Frågorna som lyftes var hur generativ AI kommer att påverka yrkesverksamma inom fotografi på sikt. SFF:s ordförande Paulina Holmgren var moderator.

Välbesökt panelsamtal om AI på Spegla

Andrea Nordwall, Mia Karlsvärd, Paulina Holmgren, Eric Asp, Niklas Lindblad, Johan Bergmark. Foto: Felicia Gränd

Först ut var konstnären Andrea Nordwall, adjunkt i medieteknik, Blekinge Tekniska Högskola. Hen gav publiken en introduktion till vad generativ AI är och redde ut ett antal missförstånd kring AI; som att AI kan ”tänka” eller är något slags sökmotor eller databas. Hen berättade att ”syntografi” har föreslagits som ett nytt begrepp att beskriva AI-genererade fotografiska bilder. En nutids- och framtidsspaning var att handeln med ”big data” kommer att öka och att de stora plattformarna som redan äger mycket data har övertaget. En annan var att produktionsförväntningarna på till exempel retuschörer kommer att höjas. Dessutom finns en fara i att ingen kan lita på bilder längre, att autenticiteten urholkas.

Mia Karlsvärd, fotograf och lärare i bildjournalistik, sade sig vara rädd för utvecklingen och ville se ett ännu större ansvar hos mediehusen och arbetsgivare så att journalister kan göra sitt jobb det vill säga förmedla nyheter på ett korrekt och sanningsenligt vis. Det har aldrig varit viktigare än nu att vara källkritisk, sade hon.

Eric Asp, bildretuschör, var både nyfiken på AI och optimistisk men vittnade även om att många i hans bransch är oroliga för utvecklingen nu och rädda om sina jobb.

Johan Bergmark, fotograf, tyckte att utvecklingen går alldeles för fort och hans reaktion är att bara vilja plåta på film och gå in i mörkrummet igen. Han känner sig dock ohotad av AI-bilder eftersom han inte tror att AI kan göra precis det han gör.

Niklas Lindblad, formgivare, berättade hur AI hjälper honom när han gör bokomslag, bilder till sina idéer som han tidigare varit tvungen att leta upp i stora bildarkiv kan han nu enkelt prompta och använda i sitt arbete.

Paulina Holmgren berättade att det händer mycket inom området upphovsrätten och AI internationellt och att de nordiska avtalslicenserna har fått uppmärksamhet även i USA där men ser just licensiering som en möjlig väg framåt.

Mia Karlsvärd hoppades att journalistiken skulle bli ännu viktigare i framtiden och Paulina Holmgren var hoppfull eftersom systemen fungerar och att det finns regelverk som kan styra utvecklingen framåt.