Förbundsnytt | 13 Juni 2024 | SFF

Vem är SFF:s nya ordförande Tuana Fridén?

Möt SFF:s nya ordförande Tuana Fridén. Reklamfotografen och erfarna styrelseledamoten med mycket energi och minst lika mycket framåtanda. 

Vem är SFF:s nya ordförande Tuana Fridén?

Foto: Felicia Gränd

Tuana Fridén är reklamfotografen och filmaren som med stort engagemang och mycket energi gärna kastar sig in i nya utmaningar. Han har ett brinnande intresse för pedagogik och lärande och lever med mottot ”att lära genom lärande”. Ett förhållningssätt som han vill ta med sig in i sin nya roll på förbundet.  

Berätta om din bakgrund och dina erfarenheter? 
Jag filmar och fotograferar på uppdrag av företag. Jag utbildade mig tidigt inom fotografi, men blev sedan lärare och undervisade i grafiska ämnen på gymnasienivå. Under den tiden utvecklade jag ett verktyg för elever med utgångspunkt ur kreativitet och lärande där nyckeln var att lära ut det man lärt sig och samtidigt fördjupa den egna kunskapen. Verktyget var otroligt uppskattat och jag blev årets IT-pedagog 2011. Idag har jag dock lämnat läraryrket och arbetar som renodlad reklamfotograf. Jag skulle säga att jag älskar att utvecklas och följa alla de förändringar som mitt yrke idag kräver.  

Varför valde du att gå med i Svenska Fotografers Förbund? 
Jag hade hamnat i en situation där en av mina bilder stulits av en större klädkedja och när jag vände mig till förbundet fick jag ett otroligt fint bemötande och ovärderlig juridisk hjälp. Det tillfället fick mig att engagera mig ännu mer i SFF med en vilja att lära mig mer och själv kunna bidra med det jag kan. Jag har nu varit en del av styrelsen i sex år, senast som vice ordförande. Det har varit väldigt lärorikt.   

Vad kommer du att fokusera på under kommande år? 
Tillsammans med hela styrelsen vill jag att vi skapar ett större förtroende mellan förbundets alla delar. Det vill säga mellan styrelse, kansli och alla medlemmar.  

Vad betyder det för medlemmarna? 
En närmare och tätare dialog. Det ska vara låga trösklar och jag välkomnar att man tar direktkontakt med oss i styrelsen. Vi är bara ett mail eller telefonsamtal bort och jag hoppas vi kan skapa en ännu starkare Vi-känsla. Genom att ha tätare kontakt finns också större möjligheter att ta in fler åsikter och utveckla vår verksamhet i samråd med medlemmar. Ett bra exempel är Yrkesundersökningen som vi gjort för att samla in kunskap och skapa visioner om vart yrket är på väg. Ett initiativ som leddes av vår verksamhetsledare Angelica Gerde. Sen vill vi fortsätta arbeta i Paulina Holmgrens fotspår. Hon har gjort otroliga insatser för vår yrkeskår på hög, politisk nivå. Det är ett arbete som gett tydliga resultat, bland annat i frågor om upphovsrätt. 

Vilka utmaningar står SFF inför enligt dig? 
Den breda kompetens som finns representerad i vår medlemsskara är både en utmaning och en enorm tillgång. Här ingår allt från bildjournalistik, reklamfotografi, konstnärliga uppdrag, rörlig bild, retusch och mycket mer. Det ska vi ta tillvara och för mig blir just medlemsvård helt klart prio ett. Vi börjar med att skapa fler kontaktvägar mellan styrelse och medlemmar.  

 Vad gör du när du är ledig? 
Jag är en riktig träningsnarkoman och tränar dagligen på gymmet för att hålla mig fokuserad. För att utmana mig själv har jag börjat tävla i klassisk bänkpress och bänkar 125 kilo i 65-kilos klassen, det gav mig en femteplats i SM-finalen tidigare i år. Sen slukar jag ljudböcker på löpande band. Just nu blir det mycket inom motivationsliteratur. 

Var hämtar du din inspiration? 
Jag älskar att möta kreativa människor. Det inspirerade mig att starta podden ”Kreativa Tankar” för några år sedan där jag intervjuade över 50 olika kreatörer som delade med sig av sina tankar och idéer. Att lyssna på andra kreativa människor ger mig otroligt mycket inspiration att själv skapa mer och utvecklas som person. Men mina allra största inspirationskällor är min fru och mina två söner. Tillsammans med dem är vardagen fylld av utmaningar, överraskningar och mycket skratt. 

Har du frågor, funderingar, tankar eller förslag du vill dela med Tuana och styrelsen? Tveka inte att höra av dig till tuana.friden@sfoto.se.