Förbundsnytt | 10 Maj 2023 | SFF

Vad vi gjorde 2022: startade en podd med Fotosidan

Inför årsstämman den 16 maj passar vi på att berätta om förra årets arbete. En sak vi gjorde var att starta en podd tillsammans med Fotosidan.  Vi frågade Sara Arnald vad som gör en podd framgångsrik i yrkesfotografens öra.  

Vad vi gjorde 2022: startade en podd med Fotosidan

Foto: Självporträtt

Hur skapar man ett tilltal som funkar för yrkesfotografer?  
Genom att vara yrkesfotograf själv? Jag tror att jag utgår en del från mina egna funderingar kring vår yrkesroll. Jag försöker i alla fall undvidk att låta samtalet handla om tekniska detaljer, som jag upplever många amatörer och entusiaster kan vara fixerade vid. Det som känns intressant är snarare berättelsen bakom bilderna, kreativitet, metod och att få prata om rädslor och drömmar. 

Tar du med dig några nyvunna lärdomar från de fotografer du intervjuat, och vad/vilka?  
Varje intervju ger mig något att reflektera över, som också kan användas av mig i min roll som fotograf. Nu senast blev jag väldigt inspirerad av Studio Femmes arbetssätt som ett kollektiv med egen agent, men också hur Linnéa Frank ordnat print och distribution av bilder över hela världen. David Bicho berättade på ett inspirerande vis hur vi måste tänka annorlunda när vi filmar mot hur vi är vana vid att jobba med fotografi. 

Har du ett drömavsnitt du skulle vilja spela in? Hur ser det ut och vem/vilka pratar du med?  
Extra kul är det att dyka in på områden jag själv är nyfiken på. Jag har många drömavsnitt jag skulle vilja spela in, bland annat med en agentur, med en polisfotograf och en expert på färghantering och arbetsflöden för video. Och som det ser ut nu kommer mina önskningar att slå in! Jag är faktiskt inte så intresserad av att intervjua stora fotografnamn, de brukar ju dyka upp på mässor och inspirationsdagar ändå. Jag vill prata med dem som vi sällan får möjlighet att träffa annars. 

Här hittar du hela årsberättelsen. Obs du måste vara inloggad för att länken ska fungera. Hoppas vi ses på stämman den 16 maj.

Bli medlem i Svenska Fotografers Förbund

SFF är Nordens största intresseorganisation för de som är yrkesverksamma inom fotografi. Vi vill främja utvecklingen av fotografi och bevaka och befordra fotografins utövares intressen. Ansök här