Försäkringar

Med bra försäkringar både för dig personligen och din verksamhet kan du känna dig trygg – även om olyckan är framme. Men vilka försäkringar bör du ha?

Företagsförsäkring
En hemförsäkring täcker normalt sett inte skador som drabbar dig i din yrkesverksamhet. Därför ska du alltid ha en företagsförsäkring. Teckna försäkringen direkt när du startar ditt bolag. Det gäller oavsett om du har enskild firma eller aktiebolag, och tänk på att försäkringen är viktig även om du jobbar hemifrån.

Försäkringen ska täcka egendom såsom kamera och teknik, dator, och mobil, arkiv digitalt (och helst även fysiskt), inventarier, lånad teknik och material/rekvisita, skador på hyrd lokal och så vidare. Därtill bör du i försäkringen ha skydd vid verksamhetsavbrott, olycksfall, skada eller sjukdom vid tjänsteresa, samt rättsskydd som även täcker upphovsrättstvister.

Tänk på att din företagsförsäkring kan omfatta olika saker om du driver din verksamhet hemifrån eller från annan lokal.

Vi är stolta över att, genom vårt långa samarbete med Gefvert, kunna erbjuda dig som medlem i SFF möjlighet att teckna marknadens mest heltäckande företagsförsäkring anpassad speciellt för fotografer – och detta till ett pris du inte får tillgång till som medlem i någon annan organisation. 

Kompletterande försäkringar
Du kan i vissa fall vilja teckna en kompletterande försäkring för kamera och teknik samt utöka din företagsförsäkring när det gäller maskinförsäkring. Flyger du drönare kan du vilja försäkra även denna, då den inte täcks av en vanlig försäkring då den är i luften. Viktigt för drönarförsäkring är även ansvarsförsäkringen för skada på annans egendom, alltså inte bara på själva drönaren.

En sjukavbrottsförsäkring gör att du kan vara säker på att du kan fortsätta betala dina löpande kostnader, även under sjukfrånvaro. Lokalhyra, fasta el- och telekostnader, fasta kostnader för bil och leasing, löner för eventuella anställda, medlemsavgift, samt fasta räntekostnader är exempel på kostnader som ersättningen kan täcka.

Det finns även möjlighet att teckna pensionsförsäkringar, men det kan vara att föredra att sätta upp ett privat pensionssparande som kompenserar för utebliven tjänstepension som man tjänar ihop till som anställd. Läs mer om pension.

Företagarguiden

Tillbaka till Företagarguidens första sida. Läs mer

Läs mer om försäkringar som är anpassade till fotografisk verksamhet hos Gefvert. Läs mer
Läs mer om sjukförsäkringar här. Läs mer

 

Illustration: Madelen Lindgren